112
8 apr 2021, 16:49
Een jonge caissière van supermarktketen Dirk is eind vorig jaar op staande voet ontslagen nadat ze drie pakjes sigaretten had weggenomen. Naar eigen zeggen had ze die gestolen om aan de moeder van haar vriendin te geven. "Omdat ik het zielig vind dat ze te weinig geld heeft."
De 19-jarige medewerker was sinds april 2019 in dienst bij de supermarktketen, voor een all-in uursalaris van € 8,03 bruto. Op 17 oktober 2020 heeft ze vijf pakjes sigaretten overhandigd aan een klant – de moeder van een vriendin, zo is te lezen in de geopenbaarde uitspraak van de kantonrechter. Supermarktketen Dirk bevestigt dat het gaat om een caissière die bij hen werkte.
Niet alle sigarettenpakjes werden ook daadwerkelijk betaald. "De klant heeft twee van de vijf pakjes afgerekend, voor de andere drie pakjes is niet betaald", aldus de rechter. Een week later had de medewerkster een gesprek met de supermarktmanager. Daarin verklaarde ze onder andere dat dat de moeder van een vriendin haar buiten heeft gevraagd om "wat door te geven".
Ook vertelde ze dat ze de drie sigarettenpakjes gratis heeft meegegeven aan de moeder van haar vriendin. "Omdat ik het zielig vind dat ze te weinig geld heeft", verklaarde de 19-jarige vrouw. Ze gaf twee pakjes sigaretten mee van Camel Blue (8,50 euro per stuk) en een pakje van het merk Marlboro (13 euro).
De supermarktketen besloot de jonge vrouw op staande voet te ontslaan. In het bedrijfsreglement staat onder andere het volgende: "Bij diefstal door medewerkers wordt altijd en zonder aanzien des persoons de politie ingeschakeld en volgt ontslag op staande voet."
En ook: "Elke vorm van diefstal, ook van producten die weinig of geen waarde hebben, (…) is voor ons een reden voor ontslag op staande voet." De jonge dame kon niet op coulance rekenen dat ze een vrouw met weinig geld probeerde te helpen.
De werkneemster spande een zaak aan bij de kantonrechter om een ontslagvergoeding te krijgen, een vergoeding wegens 'onregelmatige opzegging', een transitievergoeding, betaling van achterstallig salaris en om supermarkt te verplichten om haar uit waarschuwingsregisters te verwijderen. Waarschuwingsregister is een systeem dat winkelbedrijven waarschuwt als fraudeurs solliciteren.
De rechter ging niet mee in de eisen van de 19-jarige caissière en bepaalde dat het ontslag op staande voet rechtsgeldig is. Ze krijgt geen geld en wordt niet uit het Waarschuwingsregister gehaald. Ze moet wel de proceskosten van 720 euro betalen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.