112
16 juli 2021, 13:00
Hoewel hij afgelopen nacht maar vijf uur slaap heeft kunnen slapen, is burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg nog altijd even strijdbaar. Dat is ook hard nodig, want nu het water langzaamaan wegstroomt wordt de ravage die het water heeft veroorzaakt goed duidelijk.
Volg het laatste nieuws over het noodweer en de wateroverlast in ons liveblog
Het water uit de Geul heeft voor veel schade gezorgd in Valkenburg: het Limburgse stadje werd in tweeën gereten door het snelstromende water, hele woonblokken zijn onbewoonbaar geworden en bruggen en wegen zijn beschadigd geraakt.
"We zijn nu aan het inventariseren waar de schade het groots is en beginnen we te regelen wanneer mensen weer terug naar hun huis kunnen gaan", vertelt burgemeester Prevoo vrijdagochtend aan Hart van Nederland.
De schade voor de bewoners immens, zegt de burgervader. "Bij vrijwel elke getroffen woning staat de benedenverdieping onder water. Ze hebben dus water- én stroomschade, de materiële schade is echt heel groot." Mensen in tranen hebben zich al gemeld en vertellen dat ze alles hebben verloren.
Voor Valkenburgers die vanwege het wassende water hun woning moesten verlaten heeft Prevoo een moeilijke boodschap. Het kan volgens hem namelijk nog "dagen, misschien zelf weken duren" voordat ze weer terug kunnen naar hun huis.
Het is niet alleen de schade aan de woningen maar ook aan de stroomvoorziening waardoor het langer gaat duren, legt hij uit. "Wij denken dat er pas rond 22 juli (volgende week woensdag dus) weer stroom in de woningen is. Tot die tijd moeten de mensen echt ergens andere verblijven."
Voor bewoners die zelf het water uit hun woning willen pompen, heeft de burgemeester een waarschuwing. "Doe dit niet te snel", benadrukt hij. Doordat de bodem rondom de huizen verzadigd is, komt er een bepaalde druk op de fundering en de muren van huizen te staan.
Als het water snel wordt weggepompt valt de tegendruk weg en kunnen er scheuren ontstaan in de woningen, met alle gevaren van dien. "De natuur heeft echt even tijd nodig om zichzelf te herstellen, dat grondwaterpeil moet zakken en dan pas kunnen we pompen", aldus Prevoo.
Inwoners van het door watersnood getroffen gebied die hun verhaal kwijt willen of verlegen zitten om advies of bijstand kunnen bellen met een speciaal nummer van Slachtofferhulp (0900-0101).
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.