Terug

Volg Hart van Nederland

Bonden: politie gefrustreerd omdat activisten A12 niet worden vervolgd

112

28 mei 2023, 11:39

Er is bij politiemensen die zaterdag in Den Haag hebben gewerkt bij de blokkade van de A12 door activisten van Extinction Rebellion grote frustratie ontstaan. Het niet vervolgen van meer dan 1500 aanhoudingen is in het verkeerde keelgat geschoten van de politie, zo bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, na berichtgeving van het AD.

Bij de blokkade van de A12 werden zaterdag 1579 klimaatactivisten aangehouden. De meeste demonstranten waren daarna weer op vrije voeten en worden niet vervolgd. Er zit nog één klimaatactivist vast, de rest van de 48 arrestanten die de politie aanhield voor strafbare feiten als vernieling of belediging, is zaterdagavond weer op vrije voeten gesteld.

Meer werk te doen

Struijs ontving veel appjes en telefoontjes van gefrustreerde agenten uit Den Haag. "Politiemensen zeggen tegen mij: wij zijn massaal opgetrommeld, maar we hebben veel ander politiewerk te doen. Als je dan als politie massaal gaat aanhouden omdat er tal van strafbare feiten worden begaan, en daarna automatisch voor bijna alle zaken seponering volgt, is dat niet bepaald goed voor de motivatie."

Tegelijkertijd moet er volgens de voorzitter van de politiebond door het OM worden gekeken naar het strafbare gedrag, en niet de reden waarvoor de demonstranten op de A12 staan. "Hoe verklaar je nou dat bij de ene demonstratie wel vervolgd wordt en bij de andere niet? We moeten zorgen dat we als rechtsstaat geloofwaardig blijven, en de rechtsgelijkheid niet in het geding komt."

Gering feit

Koen Simmers, hoofdbestuurder van de bond, reageert op Twitter cynisch dat de politieagenten de volgende keer niet op hoeven komen draven nu er grotendeels niet vervolgd wordt. "En ook niet bij andere demonstraties, (winkel)diefstallen van een paar levensmiddelen, stilstaande voertuigen en tractoren of een bbq op de (snel)weg. Het is toch maar een gering feit."

Wim Groeneweg, voorzitter van politiebond ACP, noemt het besluit van het OM onbegrijpelijk. "Respect voor al die agenten die uit het hele land ingezet worden. Het gaat fors ten koste van vrije tijd van agenten en de reguliere politiewerkzaamheden." ACP-woordvoerder Maarten Brink zegt op Twitter dat hij zich uitermate verwondert. "Veel politie werd ingezet uit vrije dagen, andere werkzaamheden bleven liggen, basisteams kregen met moeite diensten rond."

Verspilling

De afdeling Zeeland-West-Brabant van ACP zegt dat ook politiemensen uit hun eenheid ingezet zijn in Den Haag. "Verbazing en verbijstering over besluit van #OMDenHaag. Zoveel capaciteit verspillen om er vervolgens geen 'vervolging' aan te geven? Laat deze #politiemensen dan gewoon hun werk in de wijken doen! Daar zijn tekorten", aldus de afdeling op Twitter.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.