Terug

Volg Hart van Nederland

Dood jongen (5) op bouwplaats Ederveen had voorkomen kunnen worden

Dood jongen (5) op bouwplaats Ederveen had voorkomen kunnen worden

112

5 apr 2022, 12:04

De dood van een 5-jarig jongetje op een bouwplaats in Ederveen had voorkomen kunnen worden als de hoofdaannemer zich beter aan de veiligheidsvoorschriften had gehouden. Dat concludeert het Openbaar Ministerie (OM) na onderzoek.

De kleuter was op 18 juli 2020 met drie andere kinderen aan het spelen op het bouwterrein toen hij van een stapel kaldzandsteenblokken viel. De hulpdiensten rukten massaal uit, onder meer met een traumahelikopter, maar tevergeefs: het jongetje bezweek ter plaatse aan zijn verwondingen.

'Er was niets gedaan'

Het OM stelt nu dat de hoofdaannemer verantwoordelijk voor de dood van het jongetje. Die heeft zich volgens justitie niet aan de veiligheidsvoorschriften gehouden. Zo was het bouwterrein niet afgezet met hekken en daardoor vrij toegankelijk. Ook waren de aanwezige stapels kalkzandsteenblokken los opgestapeld en niet goed vastgezet.

"Er was niets gedaan om te voorkomen dat de blokken zouden omvallen", aldus de officier van justitie. Het omvallen had volgens hem dan ook voorkomen kunnen worden door de blokken bijvoorbeeld met spanbanden vast te zetten. De blokken waren twee dagen voor het fatale ongeluk al geleverd, dus het bedrijf had voldoende tijd om dit te doen, meent justitie.

'Wees alert, let op'

"Veiligheidsvoorschriften zijn er niet voor niets", benaderukt de officier. "Ongelukken zoals in Ederveen zouden we te allen tijd moeten zien te voorkomen. Daarom willen we iedereen waarschuwen: wees alert, let op." De hoofdaanneemer heeft een boete van 20.000 euro opgelegd gekregen voor het dodelijke speelincident.

Foto: SPS Media

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.