112
8 sep 2021, 10:24
Bewoners van de flat in Oudenbosch waar vorige week twee balkons instortten krijgen 275 euro voor de twee nachten dat ze niet thuis konden slapen. Dat meldt BN DeStem woensdag. Bewoner Shiva Kerdel (25) voelt zich afgekocht. "Ik vind dat die 275 euro niet mijn kwestie oplost."
Vastgoedbedrijf Nederwoon, de beheerder van het complex, heeft dinsdag naar alle bewoners 275 euro overgemaakt. Een 'passend' bedrag, aldus het bedrijf. "De bewoners moeten het zien als compensatie voor de onkosten die ze vorige week hebben moeten maken: elders slapen, kosten voor eten en drinken. En daarnaast zijn we druk doende een oplossing te vinden voor de problemen die er zijn rond dit wooncomplex.", vertelt woordvoerder Sander Meeboer van Nederwoon aan BN DeStem.
Maar bewoner Shiva Kerdel ziet dat anders. Zijn balkon stortte vorige week naar beneden. Hij voelt zich afgekocht en vindt dat de compensatie niet in verhouding staat tot de schade die hem is berrokkend. "Ik word net als iedere andere bewoner hetzelfde behandeld, terwijl andere bewoners binnenkort weer hun balkon op kunnen, maar mijn situatie is anders. Ik voel me gewoon afgekocht. Ik vind dat die 275 euro niet mijn kwestie oplost", zo vertelt hij woensdag aan Hart van Nederland.
Vorige week donderdag vroeg in de ochtend stortte twee balkons van het appartementencomplex naar beneden. Er raakte niemand gewond, maar alle bewoners moesten wel hun huizen uit. Tijdens een inspectie door de gemeente werden namelijk scheuren in de muren van het complex ontdekt.
De meeste bewoners, op vier mensen na, konden donderdag zelf een overnachtingsplaats regelen. De gemeente regelde een hotel voor de overige vier. Zaterdag mochten alle bewoners weer naar huis. Het pand is daarna grotendeels gestut.
De precieze oorzaak van de instorting wordt nog onderzocht. Het onderzoeksrapport is naar verluidt volgende week klaar, waarna begonnen zal worden met een plan van aanpak voor een structurele oplossing. Volgens de bewoners is de instorting te wijten aan achterstallig onderhoud. Meerderen van hen trokken eerder al bij de woningbouw al aan de bel wegens de scheuren in de balkons en de rest van het pand.
Eén van hen heeft in april nog foto's doorgestuurd van de scheuren, vertelt zij aan Hart van Nederland. "Van: dit soort scheuren zitten bijna in het hele pand, hier móet iets gebeuren. Maar dat werd het niet. Er moet altijd iets ergs gebeuren voor er actie wordt ondernomen", verzucht ze.
Kerdel kwam vier jaar geleden in de flat wonen en vroeg tijdens het tekenen van het huurcontact of het daar wel veilig was, vanwege de enorme scheuren in het balkon die toen al zichtbaar waren. "Nee, dat kon geen kwaad, zeiden ze. Dat zou gewoon goed vast moeten zitten onder de scheur", zei hij tegen Hart van Nederland.
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.