Terug

Volg Hart van Nederland

Bevrijdingsmonument Baarn beklad met hakenkruisen: 'Volstrekt onacceptabel'

Bevrijdingsmonument Baarn beklad met hakenkruisen: 'Volstrekt onacceptabel'

112

25 mei 2023, 20:21

Het bevrijdingsmonument in Baarn is beklad met hakenkruisen en de tekst 'Hitler'. Dat meldt onze correspondent. Het monument was in eerste instantie afgedekt met een zwart zeil maar dat waaide weg. Hierdoor werd de bekladding zichtbaar. De gemeente heeft aangifte gedaan.

Burgemeester Mark Röell vindt de vernieling beneden alle peil: "Het Bevrijdingsmonument is een plek waar Baarn met eerbied de oorlogsslachtoffers herdenkt, zoals enkele weken geleden nog tijdens de Dodenherdenking op 4 mei. Het bekladden van dit monument is verwerpelijk, respectloos en volstrekt onacceptabel", laat hij weten in een persverklaring.

Volgens RTV Utrecht zijn ook verkeersborden beklad. Een deel van de hakenkruizen kon door de gemeente meteen worden verwijderd.

De bekladding van bevrijdingsmonumenten en andere openbare objecten komen vaker voor. Vorig jaar werden er in het centrum van het Gelderse Bemmel bushokjes en andere objecten beklad met onder andere hakenkruizen:

'Hitlerjugend' bekladt verkiezingsposters met hakenkruizen
1:39
'Hitlerjugend' bekladt verkiezingsposters met hakenkruizen

Schoonmaak

De gemeente heeft inmiddels aangifte gedaan en de politie roept getuigen op zich te melden. Vrijdag wordt het oorlogskruis schoongemaakt door een gespecialiseerd bedrijf.

Beeld: Caspar Huurdeman

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.