112
3 juli 2023, 15:07
'Balie-Syriër' Aziz A. is maandag door het hof in Den Haag in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van 6,5 jaar voor onder meer deelname aan een terroristische organisatie. Dat is fors lager dan de 22,5 jaar die geëist was en de veroordeling van 15 jaar en 9 maanden cel die de rechtbank Rotterdam had opgelegd.
De lagere straf komt vooral omdat het hof geen bewijs ziet dat A. (37) een leidinggevende rol had binnen de terroristische organisatie. "Hij had een gewichtige rol en hij heeft daadwerkelijk deelgenomen aan de gewapende strijd", aldus het hof. "Hij verkeerde in de kringen van leiders, maar er kan niet bewezen worden dat hij daadwerkelijk een leidinggevende rol had."
De dochter van Bert Klijn verkoos een leven in het IS-gebied boven dat in Dordrecht. Hij voerde campagne om te zorgen dat Nederland zijn dochter met haar twee kinderen terug zou halen.
Het hof houdt er ook rekening mee dat de in Syrië geboren en getogen A. het geweld in dat land niet heeft opgezocht "zoals uitreizigers vanuit Nederland" en dat hij als jonge man zes jaar gevangen heeft gezeten in de beruchte Sednaya-gevangenis, waarbij hij veelvuldig gemarteld is.
A., die in 2017 ineens opdook in debatcentrum De Balie in Amsterdam, zou volgens het Openbaar Ministerie in de periode 2011-2014 hebben verkeerd in de hoogste regionen van terreurorganisatie Jabhat al-Nusra. Hij werd in Nederland door activisten van de groep Raqqa is Being Slaughtered Silently herkend tijdens de vertoning van een documentaire over het Syrische Raqqa, de hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat van Islamitische Staat (IS), in De Balie.
A. is de ex-vriend van de Nederlandse journaliste Ans Boersma, die in 2019 Turkije werd uitgezet vanwege haar connectie met de verdachte.
De oudere broer van A. is ook verdachte in deze strafzaak, maar de behandeling hiervan is uitgesteld naar volgend jaar. Beide mannen, die al sinds eind 2018 in voorarrest zitten, hebben altijd iedere betrokkenheid ontkend.
A. zou met deze uitspraak eigenlijk nu onder voorwaarden vrijgelaten worden, maar omdat hij geen status in Nederland heeft, komt hij daar niet voor in aanmerking. Zijn advocaat laat weten uit te gaan zoeken wat de mogelijkheden nu voor hem zijn om alsnog vrij te komen. Ook de advocaat van broer Fatah gaat uitzoeken of deze uitspraak mogelijk gevolgen heeft.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.