Terug

Volg Hart van Nederland

Babbeltrucs steeds slinkser: dit moet er veranderen

112

16 dec 2019, 13:03

Senioren moeten na een babbeltruc altijd aangifte doen bij de politie. Daarvoor pleit seniorenorganisatie KBO-PCOB. Loes (82) en Chris (72) uit Zaandijk werden vorig jaar voor 380 euro opgelicht, maar stopte deze gebeurtenis gelukkig niet in de doofpot. De crimineel staat daardoor binnenkort voor de rechter. Eén op de vier senioren krijgt te maken met oplichting in de vorm van babbeltrucs. 85 procent van de ouderen besluit hiervan geen aangifte te doen, aldus de seniorenorganisatie. “Mensen schamen zich omdat ze erin getrapt zijn, maar het is belangrijk om altijd aangifte te doen, ook als een truc ‘mislukt’ is. Babbelaars gaan namelijk de hele buurt af op zoek naar slachtoffers“, aldus Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB. Zij deden onderzoek naar babbeltrucs, nadat in oktober de nieuwe bloedprikbabbeltruc gebruikt werd. “Dit is een hele ernstige vorm van ouderen misleiden.”

‘Ome Chris’

Het echtpaar Loes en Chris uit Zaandijk weet hoe slinks de oplichters te werk kunnen gaan. Bij hen stond in december vorig jaar een zogenaamde vriendin van hun dochter voor de deur. Toen de oplichtster Chris omarmde en hem “ome Chris” noemde, dacht Loes dat het goed zat. Ze leenden de vrouw 380 euro om haar kapotte auto te laten maken. Het gebeurt vaak dat criminelen persoonlijke informatie over hun slachtoffers hebben. Dit zorgt ervoor dat de ouderen sneller vertrouwen hebben in het geven van geld. “Maar ook de bekende plas-smoes, het komen bekijken van de meterstanden en het brengen van een bos bloemen namens een seniorenorganisatie komt vaak voor”, ziet KBO-PCOB.

Van slag

Kleindochter Lorrena heeft gezien wat de impact van deze vorm van oplichting heeft op haar opa en oma. “Ik ben blij dat mijn oma haar verhaal met ons heeft gedeeld, want dat heeft ervoor gezorgd dat de dader twee dagen later is opgepakt. Maar de gevolgen van het beschadigde vertrouwen zie ik nog steeds.” Op zes december zou de zaak voorkomen, maar dit is uitgesteld omdat de advocaat van de verdachte niet aanwezig kon zijn. “En nu duurt het nog langer voordat zij dit een plekje kunnen geven en dat vind ik vervelend.” Ook de nazorg van de politie had beter gekund. “Een bezoekje van de wijkagent om te vertellen dat ze de zaak serieus nemen, had wel netjes geweest.” En dit is ook precies een verandering die Vanderkaa wil zien: “Het veiligheidsgevoel onder senioren moet worden verhoogd en de wijkagent moet zichtbaar aanwezig zijn in de wijk. Dit betekent dat het aantal taken dat een wijkagent buiten zijn wijk heeft, kleiner moet worden.” Bekijk de reportage uit december 2018 met kleindochter Lorrena:

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.