112
10 nov 2021, 09:58
Alarmnummer 112 is nog niet in alle gevallen te bellen via 4G en WiFi. Dat constateert de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De toezichthouder heeft telecombedrijven hierop aangesproken en eist dat de problemen voor het eind van dit jaar verholpen zijn..
Mobiel bellen naar 112 gaat volgens de ACM nu vaak nog via 2G- of 3G-netwerken. Maar die technieken worden komende jaren geleidelijk vervangen. Daarom zijn er eerder al regels opgesteld die telecombedrijven dwingen ervoor te zorgen dat 112 bereikbaar is via alle technieken die zij gebruiken voor mobiele telefoongesprekken, dus ook 4G en bellen via wifi.
Bellen via WiFi is een functie waarbij een smartphone verbindt via een WiFi-netwerk als er weinig bereik is via het normale telefoonnetwerk. Het gaat dus niet om bellen via apps als WhatsApp of FaceTime.
In de regels, die al op 1 juli zijn ingegaan, staat ook dat telecombedrijven ervoor moeten zorgen dat de identiteits- en locatiegegevens worden meegestuurd naar de meldkamer als iemand met een mobieltje 112 belt. Dat is handig want in noodsituaties is dan snel duidelijk wie er belt en vanaf welke locatie.
Volgens de toezichthouder voldoet de sector wel aan die nieuw regels. Wel is het zo dat de gegevens over de identiteit van de beller niet in alle gevallen bekend zijn, bijvoorbeeld wanneer iemand met een prepaid-simkaart belt en de meldkamer van het alarmnummer niet weet dat het om een anonieme simkaart gaat.
De ACM heeft er bij de betrokken partijen op aangedrongen dat zij regelen dat deze gegevens ook nog beschikbaar komen voor de meldkamer.
ANP
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.