Terug

Volg Hart van Nederland

Dit jaar al 140 aanhoudingen voor explosies in Rotterdam

112

31 okt 2023, 16:36

De politie in Rotterdam heeft drie jonge mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij 27 verschillende explosies en beschietingen. Dit brengt het totale aantal aanhoudingen voor dit soort gewelddadige incidenten in en rond de stad dit jaar op 140, zo meldt de politie.

Een 18-jarige man uit Spijkenisse, oorspronkelijk aangehouden na een explosie op 15 juli bij een woning in de Jensiusstraat in de wijk het Oude Noorden, wordt nu verdacht van nog eens elf andere geweldsincidenten verspreid over Nederland.

Tijdens het onderzoek werden nog twee medeverdachten geïdentificeerd. Een 19-jarige man en nog een 18-jarige, beiden afkomstig uit Spijkenisse, zijn aangehouden op verdenking van respectievelijk zes en negen verschillende aanslagen.

Ongebruikelijk

Het is vrij ongebruikelijk dat een verdachte wordt gelinkt aan meer dan tien gewelddadige incidenten. "We zien vaak verdachten die kunnen worden gelinkt aan drie of vier verschillende aanslagen. In het verleden hebben we ook wel verdachten gezien die aan zes, zeven of zelfs acht aanslagen konden worden gekoppeld, maar twaalf is tot nu toe het record," zegt Niek Wennink, teamleider bij de politie op het gebied van excessief geweld, de verzamelnaam voor schietincidenten en explosies.

Het huis in de Jensiusstraat is volgens Wennink volledig verwoest, en hij benadrukt de enorme impact op de slachtoffers. "We spreken met slachtoffers van wie niet alleen hun huis is verwoest, maar ook hun hele leven overhoop ligt. Het is voor deze mensen dat we dit doen. En hopelijk kunnen we met deze aanhoudingen ook nieuwe aanslagen voorkomen."

Excessief geweld

"We worden helaas geconfronteerd met veel excessief geweld in onze regio," aldus Wennink. "Maar gelukkig boeken we ook veel resultaat. Dit jaar hebben we tot nu toe bijna 140 aanhoudingen verricht in de categorie excessief geweld, en er lopen nog diverse onderzoeken waaruit meer aanhoudingen zullen volgen."

De drie jonge verdachten die in beeld kwamen na het onderzoek naar de Jensiusstraat, zullen binnen enkele weken voor de rechter verschijnen. Hun pro-formazittingen zijn gepland voor half november.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.