Terug

Volg Hart van Nederland

OM eist 10 jaar cel en tbs voor doodsteken Dinant (14) in supermarkt Hoogkerk

OM eist 10 jaar cel en tbs voor doodsteken Dinant (14) in supermarkt Hoogkerk

112

11 apr 2022, 15:37

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag tien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen Bart J. Hij stak vorig jaar zomer de 14-jarige Dinant dood bij een supermarkt in het Groningse dorp Hoogkerk. De officier van justitie gaat uit van moord.

De 24-jarige Bart J. uit Groningen stak op 6 juni 2021 rond 15.00 uur de tiener dood voor de Albert Heijn. Terwijl de jongen op de grond lag werd hij meerdere keren met een mes in zijn borst en rug gestoken. Ook werd hij geschopt. Bart J. heeft bekend, hij verkeerde naar eigen zeggen in een psychose en koos zijn slachtoffer willekeurig uit.

Bart J. stal mes uit supermarkt

Volgens het OM heeft Bart J. vlak voor zijn daad het wapen, een mes van twintig centimeter, bewust uit de supermarkt gestolen om er iemand mee te doden. De officier van justitie baseert zich op de camerabeelden van de Albert Heijn waarop de diefstal van het mes en de daaropvolgende steekpartij zijn te zien.

In de ogen van de aanklager had Bart J. in de winkel meerdere keuzemomenten, wat volgens het hem neerkomt op handelen met voorbedachten rade. Een paar dagen na zijn arrestatie heeft de messentrekker bovendien ook nog geprobeerd om een gevangenismedewerker neer te steken met een afgebroken antenne. Justitie beschouwt dit als poging tot moord.

'Risico op herhaling is groot'

Bart J. was voor zijn aanhouding dakloos en sliep in een tentje in het Stadspark in Groningen. Hij gebruikte drugs en dronk sterke drank. Wat hij die zomerdag precies in Hoogkerk deed is niet duidelijk. De man kwam al op jonge leeftijd in contact met hulpinstanties, maar het lukte niet om hem te behandelen.

Volgens het Pieter Baan Centrum is Bart J. sterk verminderd toerekeningsvatbaar en gevaarlijk. Het risico op herhaling is groot. Er zijn bij hem ADHD, een stoornis op het autismespectrum en een cannabisverslaving vastgesteld. Het blowen maakte zijn geestelijke problemen erger, stelden psychische deskundigen vast.

'Geen aanwijzingen voor psychoses'

Zij hebben echter geen aanwijzingen voor psychoses, waanbeelden of hallucinaties gevonden, benadrukte de officier van justitie. Het centrum adviseert een tbs-behandeling. Om veiligheidsredenen zat Bart J. met handboeien om in de rechtszaal. De rechtbank doet volgende maand uitspraak.

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.