Hart Update

Verklaring Mink Kok: 'Holleeder is een meewaaier en slachtoffer'

Een opvallende verklaring van Mink K. tijdens het Holleeder-proces. De crimineel was maandag aanwezig in de zwaarbeveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam. Willem Holleeder was in het criminele milieu een ‘windenmeewaaier’ en een slachtoffer van de omstandigheden. Dat heeft crimineel Mink K. deze zomer als getuige gezegd in de strafzaak tegen ‘de Neus’.

Volg hieronder de tweets van Thijs Zeeman die aanwezig is bij de zwaarbeveiligde rechtbank de Bunker.

De rechtbank citeerde maandag uit de verklaringen van K. Die noemde de tragiek van Holleeder dat hij ,,na zijn straf te hebben uitgezeten voor de Heinekenontvoering een nieuw leven wilde, dat toch een andere wending nam”.

Dat zou zijn gebeurd doordat zijn voormalige ‘bloedgabber’ Cor van Hout zich tegen de afspraken in opnieuw op het boevenpad begaf en vijanden maakte. Volgens K. werden de twee Heinekenontvoerders destijds als één gezien. Na de eerste aanslag op Van Hout in 1996 had ook Holleeder een groot probleem, aldus K.

Volgens hem was Holleeder een dominante, manipulatieve en sociopathische man, maar niet degene die in de onderwereld aan de touwtjes trok.

Liquidaties

De getuigenis van K. was een van de laatste onderdelen bij de behandeling van de moord op vastgoedman Willem Endstra. Donderdag gaan de advocaten van Holleeder de rechtbank vragen het voorarrest van ‘de Neus’ in die zaak wegens gebrek aan bewijs op te heffen.

Vanaf vrijdag staat de moord op John Mieremet centraal. Die werd in 2005 doodgeschoten, nadat eerder een poging hem om te brengen was mislukt.

Kok, die ook wel de denker wordt genoemd heeft gezegd dat Holleeder vooral een meewaaier is en vooral een slachtoffer is. ”Willem wilde in de jaren ’90 een normaal leven, hij is er gewoon in mee in gezogen en daarom is hij juist een slachtoffer.”

Onderbreking

Na een onderbreking van bijna acht weken pakt de rechtbank in Amsterdam maandag de draad weer op in het megaproces tegen Willem Holleeder. ‘De Neus’ (60) staat terecht voor zijn vermeende betrokkenheid bij een reeks afrekeningen in de Amsterdamse onderwereld.

Dertig zittingsdagen heeft de rechtbank er sinds begin februari op zitten in de extra beveiligde gerechtsbunker in Osdorp. Daarin werd Holleeder zelf ondervraagd, werden onder anderen zijn zussen Sonja en Astrid als getuigen gehoord en werd gestart met de behandeling van de moordzaken waarin ‘De Neus’ verdachte is.

Tweets by ThijsZeeman

ANP/Redactie