Hart Update

Steeds meer toeristen in Nederland, leuk of lastig?

Inwoners van de grote steden of trekpleisters in Nederland herkennen het wel; Veel toeristen in de binnenstad die op de weg of fietspad gaan staan. Luidruchtig zijn en overal hun afval laten slingeren. Het komt bij veel Nederlanders inmiddels hun spuigaten uit.

Het aantal buitenlandse toeristen in Nederland is vorig jaar met 11 procent gestegen. In totaal kwamen 17,6 miljoen mensen hier vakantie vieren. Ze hebben voor 12,9 miljard euro in Nederland besteed. De meeste toeristen komen uit Duitsland (5 miljoen) en België (2,2 miljoen).

Op de vraag of er teveel toeristen naar ons land komen antwoordt slechts 9 procent bevestigend. Toch blijkt wel dat mensen in de randstad meer last hebben van het massatoerisme. Als we alleen naar de antwoorden uit Amsterdam kijken stijgt dat percentage namelijk naar 29 procent.

Of de grote drommen toeristen opwegen tegen de vele inkomsten die ze binnen brengen, daarover zijn de meningen verdeeld. 41 procent neemt de drukte op de koop toe. 38 procent zou het liever anders zien.