Hart Update

Schaatscoach Anema ondernam poging tot matchfixing op Winterspelen Sotsji

Sportkoepel NOC*NSF heeft in Zuid-Korea bevestigd dat schaatscoach Jillert Anema bij de Olympische Spelen van Sotsji 2014 over de schreef is gegaan. De Friese trainer, die bij de Winterspelen van Pyeongchang 2018 onder meer stayer Jorrit Bergsma begeleidt, zou namens Frankrijk op het onderdeel ploegachtervolging afspraken hebben willen maken met het Nederlandse team over het verloop van de onderlinge wedstrijd.

Anema heeft daarvoor van NOC*NSF een stevige waarschuwing gekregen in een brief die hij enkele weken na Sotsji 2014 ontving.

“Wij betreuren het zeer dat dit bericht nu naar buiten komt”, reageert Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, op een interview donderdag in de Volkskrant met Anema waarin hij vertelt over deze zaak. “Vandaag zou het alleen over de sportieve strijd op het ijs moeten gaan.”

Lees ook: Overzicht Winterspelen: dit is wanneer de Nederlandse sporters in actie komen

Donderdag staat op de Gangneung Oval de 10.000 meter op het programma, met Sven Kramer, Bergsma en de Nederlandse Canadees Ted-Jan Bloemen als titelkandidaten.

In de brief die NOC*NSF in maart 2014 naar Anema stuurde, ondertekend door voorzitter André Bolhuis en directeur Gerard Dielessen, wordt duidelijk wat de Friese schaatscoach van plan was. Anema zou de toenmalige bondscoach Arie Koops hebben gevraagd om de Franse ploeg niet in te halen, omdat zo’n afgang misschien ten koste zou gaan van de financiële middelen voor het Franse schaatsen. Als tegenprestatie gaf Anema de garantie dat bij een valpartij van een Nederlander de Fransman Alexis Contin zich zou laten zakken, zodat de winst voor Oranje niet in gevaar zou komen.

Meer nieuws over de Olympische Winterspelen? Je leest er hier alles over

De Nederlandse teamleiding wees het voorstel van Anema resoluut van de hand. Hendriks: “Meteen op het moment dat het voorstel van Anema mij bereikte, heb ik aangegeven dat dit een schending zou zijn van de olympische waarden en de waarden van de sport in het algemeen, zoals fair play en respect. Ik heb dit met Koops zo besproken en hem het besluit aan Anema laten overbrengen.”

Algemeen directeur Gerard Dielessen: “Het voorstel van Anema was duidelijk in strijd met de door ons onderschreven ‘code of ethics’. Ik heb op dat moment vastgesteld dat Maurits Hendriks juist heeft gehandeld door de gedachte ondubbelzinnig af te wijzen.”

NOC*NSF besloot in maart 2014 geen verdere stappen tegen Anema te ondernemen. De gehele brief is hier te vinden.

Tekst en foto: ANP