Politiek

'Rutte snoeihard aangevallen door oppositie in dividenddebat'

Opnieuw een fel debat rondom de dividendbelasting in de Tweede Kamer dinsdagavond tot in de late uurtjes. Deze keer ging het over afspraken die gemaakt waren met Shell, die Rutte zich eerder ‘niet kon herinneren’.

De premier sloot ‘een deal van 7 miljard’. In ruil voor het oogluikend toestaan dat de multinational dividendbelasting ontweek via het eiland Jersey, vestigde het hoofdkantoor zich in Den Haag.

De oppositie ging er gisteren snoeihard in. De PVV kwam met een motie van wantrouwen en Lodewijk Asscher herinnerde iedereen eraan dat deze maatregel tot in den treure bij Rutter zal terugkomen. “Het is de nagel aan de doodskist van dit kabinet. De ChristenUnie had het over een meloen die ze moesten doorslikken. Moet je je voorstellen dat je zo’n ding hebt doorgeslikt en hij weer blijft terugkomen”, legde de oud-vicepremier beeldend uit.

Lees ook: Rutte wist wél van belastingdeal met bedrijf

De partijen werden eerder op de dag achter gesloten deuren bijgepraat over omstreden belastingafspraken met Shell over vrijstelling van dividendbelasting. SP’er Marijnissen sprak over “explosieve” informatie die openbaar zou moeten worden. Rutte en staatssecretaris Menno Snel (Belastingen) benadrukken dat ze dat niet willen om de relatie tussen fiscus en belastingplichtige vertrouwelijk te houden. De coalitie blijft de premier en zijn keuze steunen.

Lees ook: Oppositie hamert op openheid Mark Rutte en ‘Kabinet-Shell I’