Politiek

Iem en Corrie verloren dochter bij Faroramp en eisen nu de waarheid

Bij Iem en Corrie zit de vliegramp in het Portugese Faro in 1992 nog in het geheugen gegrift. Ze verloren op die noodlottige dag hun dochter bij de Faroramp. Maandag staan ze weer voor de rechter in een poging de waarheid boven water te krijgen.

De 14-jarige Brenda, dochter van Iem en Corrie, was één van de 28 slachtoffers. Dagelijks denken ze nog aan haar. “Ik ben nog ontzettend met Brenda bezig. Als ik boven op haar kamer kom ook. Als ik iets lees van haar of ik zie haar foto, dan ben ik helemaal van slag af. Het komt nu allemaal binnen”, zegt vader Iem.

“En het wordt steeds erger”, vult moeder Corrie aan. “Hoe zou ze nu zijn? Misschien waren we wel opa en oma geweest.” De ramp zelf herinneren ze zich nog goed. Iem: “We kijken naar achteren en zagen allemaal vuur langs de raampjes. En toen kwam die klap.” Dochter Brenda vinden ze niet meer terug na de crash.

Doofpot

Corrie en Ieme eisen bij de rechtbank dat drie deskundigen onder ede worden gehoord. Slachtoffers en nabestaanden vermoeden dat de oorzaak van de ramp in de doofpot wordt gestopt. Volgens de officiële lezing was het slechte weer oorzaak van het neerstorten van het toestel van Martinair. Maar volgens slachtoffers en nabestaanden wordt de daadwerkelijke oorzaak achtergehouden.

Lees ook: Slachtoffers vliegramp Faro: ‘De staat heeft bewust informatie achtergehouden’

Er is ook uitgebreid onderzoek gedaan naar archiefdocumenten. Daaruit bleek dat er risico’s zijn genomen en fouten zijn gemaakt. Ook zou de Raad voor de Luchtvaart, een voorloper van de huidige Onderzoeksraad voor Veiligheid, de Portugezen onder druk hebben gezet.

Kaartje naar piloot

De twee zijn er van overtuigd dat de piloten fouten hebben gemaakt. Corrie stuurt nog jaarlijks een kaartje naar de piloot. Corrie: “Altijd met de vraagstelling of hij een kaarsje brandt voor de mensen die omgekomen zijn. Of dat hij er nog wel eens aan denkt. En heeft hij wel eens het idee van: ‘heb ik misschien fouten gemaakt?’.”

Antwoord van de piloot krijgt ze nooit op haar prangende vragen. Maar via de rechter hopen ze maandag toch meer antwoorden te krijgen.