Oorlog tussen twee kringloopwinkels in Alkmaar: 'De maat is vol'

Een kringloopwinkel in Alkmaar heeft een kort geding aangespannen tegen een andere kringloopwinkel uit dezelfde stad. RataPlan Kringloopwinkel beschuldigt Kringloopwinkel Alkmaar er namelijk van de naam RataPlan te misbruiken om klanten naar hun eigen winkel te lokken.

Volgens RataPlan gebruikt Alkmaar hun naam als een van de zoektermen waarop mensen kunnen zoeken op Google. Ook gebruiken ze de naam in Google advertenties. Hierdoor komen mensen die zoeken op RataPlan uit bij de concurrent.

In oktober 2019 eiste RataPlan, met behulp van een jurist, dat Alkmaar zou stoppen met het gebruik van de naam RataPlan. “In oktober zijn ze even gestopt met de advertenties, maar nu zijn ze weer begonnen”, vertelt Gert-Jan Dekker van RataPlan Kringloopwinkel. “De maat is vol, daarom volgt er nu een rechtszaak.”

‘Heb het ooit wel gedaan’

Fred Poelsma van Kringloopwinkel Alkmaar ontkent op dit moment nog gebruik te maken van de naam van de concurrent. “Ik heb het ooit wel gedaan, dat zeg ik eerlijk. Maar nu niet meer. Ik kan dat bewijzen. Ik ben al 11.000 euro kwijt aan advocatenkosten, dat is zonde.”

De twee hebben zich afgelopen week moeten verantwoorden voor de rechter. Op 12 februari volgt de uitspraak.