Weer & Verkeer

Het wordt heet dit weekend: zo houd jij je huis koel

Het wordt weer tropisch dit weekend. De temperaturen lopen dit weekend op tot 29 graden. Ook wordt het een stuk vochtiger en benauwder. Met deze tips houd je de hitte buiten en houd je je hoofd koel. 

>Lees ook: Zomerse temperaturen, wind, regen én onweer: onstuimig weekend voor de boeg

Ramen open in de ochtend, dicht in de middag
Als het vroeg in de ochtend nog koel is kun je de ramen het beste openzetten. Als de temperatuur  de loop van de ochtend stijgt, doe je de ramen weer dicht. Daarnaast kun je het beste de gordijnen dicht houden, zodat de zon niet naar binnen kan schijnen. In de avond, als het weer afkoelt, zet je de ramen weer open en kan de warme lucht wegwaaien.

Beneden koel, boven warm
Warmte stijgt op naar boven. Dat betekent dat het boven in huis warmer is dan beneden. Het beste is dan ook om beneden te gaan zitten. Mocht je slaapkamer boven zijn en wordt het je te warm, dan kun je kijken of je je bed naar beneden kunt verplaatsen.

Verminder elektriciteitsverbruik
Elektrische apparaten die warmte afstralen zorgen voor een hogere temperatuur in huis. Ben je overdag weg? Zet dan de lampen uit en haal je televisie, computer en andere elektronische apparaten uit het stopcontact. Ook op stand-by stralen ze warmte af.

Hoe een ventilator kan helpen
Een ventilator koelt de lucht niet daadwerkelijk af, maar geeft wel dat gevoel. Omdat stilstaande lucht warm wordt en lucht die beweegt afkoelt. Wat kan helpen is een koelelement voor de ventilator zetten. Dit kan bijvoorbeeld een koel flesje water zijn of een zak met ijsblokjes. De lucht die de ventilator verspreidt wordt daardoor nog koeler.