Opmerkelijk

Diploma-uitreikingen in De Kuip: in coronatijd kan het

Coronaproof diploma-uitreikingen saai? Niet als je dit jaar praktijkonderwijs volgde bij Accent uit Capelle aan den IJssel of slaagde op het Amsterdamse IJburg College. Als ware topsporters kregen zij woensdag hun diploma’s uitgereikt in Rotterdamse Kuip en de Johan Cruijff Arena.

De voetbalstadions staan al maanden leeg, maar maakte zich vandaag eindelijk weer op voor een echt evenement. Juist vanaf vandaag mochten er bovendien weer mensen bij zijn dan de maximaal 100 die eerder op evenementen mochten komen. “Bij ons in de buurt is geen mooiere plek voor een feestje dan De Kuip”, zegt bedenker van de actie en conciërge van Accent Carolyne Bouwens.

Schoolleider Erik Roth is trots op zijn collega’s en leerlingen die mogelijk gemaakt hebben. “Wij zijn een praktijkschool met veel leerlingen die heel moeilijk leren en niet op het vmbo terecht kunnen. Een groep die het beste leert door te doen. Maar juist in deze thuiswerkperiode was dat soms lastig. Dat ze dan toch de school verlaten met een diploma vind ik geweldig. Daar past zo’n afsluiting bij. Geweldig!”

Johan Cruijff Arena

Ook in Amsterdam kwamen zo op het idee om het voetbalstadion te gebruiken. Leerlingen van het IJburg College kregen hun diploma op de hoofdtribune van de Johan Cruijff Arena. “Het IJburg College wilde na deze heftige coronatijd de leerlingen eens in het zonnetje zetten. We zijn zó trots op ze”, zegt schooldirecteur Jolanda Hogewind.

“Vanuit huis toch je examens halen is niet makkelijk. Er waren bij ons op school natuurlijk ook zorgen over gezondheid van familieleden, of misschien over financiën van ouders. En dan toch je diploma halen, dat is gewoon een hartstikke mooie prestatie. Het is bovendien niet zo maar een diploma, maar een heel belangrijke voor je toekomst.”