Politiek

Toch coulanceregeling voor wachtende 75-plussers bij CBR

Minister Cora van Nieuwenhuizen is toch van plan een coulanceregeling in te voeren voor 75-plussers die nu wachten op verlenging van hun rijbewijs. Dat laat ze donderdag weten in een brief aan de Tweede Kamer. Verlopen rijbewijzen van 75-plussers zonder aantekening blijven daardoor administratief een jaar langer geldig. De regeling zal volgens Van Nieuwenhuizen op zijn vroegst pas op 1 december kunnen worden ingevoerd.

Het CBR heeft al langere tijd problemen met lange wachtlijsten voor mensen die een medische keuring nodig hebben om hun rijbewijs te verlengen. Eerder dit jaar nam de Kamer een motie aan van de leden Rutger Schonis (D66) en Maurits von Martels (CDA) die opriep tot een coulanceregeling voor 75-plussers. Destijds wilde Van Nieuwenhuizen er nog niet aan, omdat de regeling gevaar voor de verkeersveiligheid zou opleveren en moeilijk uitvoerbaar is. Nu is de minister toch overstag gegaan, omdat ze het noodzakelijk vindt om een oplossing voor de groep te vinden.

Hoop op structurele oplossing

Dankzij de coulanceregeling komt er een oplossing voor ouderen die daardoor gewoon kunnen blijven rijden, en kunnen ook mensen die om een andere reden op een medische keuring wachten sneller geholpen worden. De regeling zal in eerste instantie voor één jaar worden ingevoerd, maar omdat Van Nieuwenhuizen hoopt op een structurele oplossing kan dit verlengd worden met nog een jaar tot de problemen bij het CBR verdwenen zijn.

Invoeren niet meteen mogelijk

Gedupeerden hoopten dat de coulanceregeling meteen ingevoerd zou kunnen worden, maar dat is volgens Van Nieuwenhuizen niet mogelijk. Voor een systeemaanpassing door CBR en RDW is volgens haar minimaal vier tot zes maanden nodig. Daarnaast zal de Kamer zich ook nog moeten buigen over het concrete ontwerpbesluit van de minister.

Lees ook: Minister: rijbewijs 75-plusser jaar verlengen

De Consumentenbond reageert blij op het nieuws, maar hoopt dat verzekeraars de regeling al meteen in werking kunnen laten gaan. “Het duurt nog maanden voordat de regeling van kracht wordt. Daarom hebben wij het Verbond van Verzekeraars gevraagd zijn leden op te roepen vanaf nu coulance te betrachten en de maatregel alvast uit te voeren,” aldus directeur Sandra Molenaar.