Politiek

Statenlid SP begrijpt ophef over doodsbedreiging Johan Derksen niet

SP-fractievoorzitter Andrea Poppe in de provincie Utrecht verwachtte niet dat haar doodsbedreiging aan het adres van Johan Derksen zoveel reacties zou opleveren. “Kennelijk mag iedereen alles zeggen. Maar een Statenlid niet,” zegt ze tegen Hart van Nederland.

Maandag twitterde Poppe “Afschieten die man”, als reactie op uitspraken van Derksen over de Oranjevrouwen bij Veronica Inside. Derksen vergeleek keeper Sari van Veenendaal, die de prijs voor beste keeper won bij het WK, eerder eens met een paard. “Dat durf ik nu niet meer, want dan worden mensen boos”, zegt Derksen. “Ze heeft wel heel goed gekeept, extra bakje haver vanavond”, besloot hij het gesprek.

De doodsbedreiging had Poppe meer ‘in overdrachtelijke zin’ bedoeld. “Hij moet zijn mond houden. Hij mag best een hekel hebben aan vrouwen, maar dat hoeft ie niet zo te zeggen.”

Taakstraf

Eerder dit jaar werd de 21-jarige studente Mila van den B. veroordeeld tot een taakstraf voor het bedreigen van Thierry Baudet. De Nijmeegse studente liep op 23 maart mee met een antiracisme-demonstratie in Amsterdam en scandeerde “Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf!”. Of het nu ook tot een gerechtelijke gang komt wacht Poppe af. “Dat zie ik dan wel als dat zo is,” zegt z.

Excuses

Poppe heeft de tweet inmiddels verwijderd en via een nieuwe tweet haar excuses aan Derksen gemaakt. “Ik wil bij deze mijn excuses maken aan Johan Derksen voor de tweet die ik eerder schreef. Ik heb het nooit zo bedoeld. Ik neem mijn woorden terug.”

SP-partijvoorzitter Ron Meyer was onbereikbaar voor commentaar.

https://twitter.com/PoppeAndrea/status/1148526565988405248