Opmerkelijk

Stevige windvlaag blaast wagen Solar Team Twente uit zonnerace

Een stevige windvlaag heeft een einde gemaakt aan de World Solar Challenge voor Solar Team Twente. De groep studenten van de Technische Universiteit in Enschede stonden juist op het punt wereldkampioen te worden.

Kort na de start van de vierde racedag werd zonnewagen Red E van de weg geblazen. Het voertuig kwam in de berm terecht en raakte zo zwaar beschadigd dat doorrijden niet meer mogelijk was.

‘De eerste plek was een zekerheid’

Met nog 865 kilometer te gaan tot de finish in Adelaide begon het Twentse team als leider in de wedstrijd aan de vierde race. Na twintig minuten rijden werd coureur Evert van der Hoek verrast door een harde zijwind die de auto de weg af blies.

Hij kreeg de auto niet terug op de weg en gleed een kleine helling af. Hierbij spinde de wagen en belandde ondersteboven in het rode zand. Het team greep snel in om ervoor te zorgen dat de coureur veilig was. Ook wilden ze voorkomen dat  en om te voorkomen dat er verdere schade zou optreden. De coureur bleef ongedeerd.

Olivier Berghuis was teamleider in 2017 en is ook dit jaar betrokken. Hij reageert teleurgesteld op het nieuws: “We hadden stiekem echt wel verwacht eerste te worden. Het is dan eigenlijk ook zwaar klote.”

Zware omstandigheden

Het abrupte einde van de race is een flinke klap voor Solar Team Twente. “Het team is ontzettend geschrokken”, vertelt Berghuis. “Maar je rijdt in een zelfgemaakte auto, dus de vraag is altijd of dit honderd procent veilig is.”

Door de hevige zandstormen besloot het team eerder op de derde dag de wagen even aan de kant te zetten. De hele middag raasden er flinke windstoten door de Australische outback, met flinke zandstormen tot gevolg. Ook ‘s nachts was er veel wind

Parcours van ‘slechts’ 3021 km

De World Solar Challenge is een wedstrijd voor wagens die op zonne-energie rijden. De wedstrijd wordt gehouden op een parcours dwars door Australië. Bestuurders racen van Darwin via Alice Springs naar het eindpunt Adelaide. In totaal is het parcours 3021 kilometer lang.

“De wedstrijd wordt om het jaar gehouden”, legt Berghuis uit. “Je kunt je gewoon inschrijven, maar er zijn veel regels voor de auto en de technische keuring is zwaar.”

Beeld: Jérôme Wassenaar