Moeder 'Sloterplasbaby' vrijgesproken

De 27-jarige vrouw die ervan is beschuldigd dat zij het lijkje van haar pasgeboren baby met opzet heeft achtergelaten, is woensdag vrijgesproken. Dit werd gedaan door de rechtbank in Amsterdam.

Volgens de rechtbank zijn er te veel zaken onduidelijk gebleven, waaronder het moment van overlijden en de doodsoorzaak van het kindje. Via DNA-verwantschapsonderzoek kon de biologische vader worden opgespoord, waarna ook de moeder werd geïdentificeerd.

Verontrustend en verdrietig, maar niet strafbaar

Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk, tegen de vrouw geëist. Volgens de officier van justitie was de baby “achteloos gedumpt”. Zij hekelde het feit dat de moeder twee jaar lang heeft gezwegen en zich niet heeft gemeld.

De rechtbank oordeelt dat uit het dossier niet blijkt dat de vrouw de bedoeling had de dood van het jongetje, of zijn doodsoorzaak, geheim te houden. “Wat de vrouw heeft gedaan is verontrustend en verdrietig, maar niet strafbaar. Daarom wordt zij dan ook vrijgesproken.”

Sloterplas

De baby werd op 8 juni 2016 gevonden door een vrouw die haar hond uitliet. Zij zag een hoofdje in een tas en waarschuwde de politie. Het kind heeft vermoedelijk meerdere weken bij de Sloterplas gelegen. Het lichaampje verkeerde in verregaande staat van ontbinding. Volgens de vrouw was haar zoontje doodgeboren.

Lees ook: 15 maanden cel geëist tegen moeder die pasgeboren dode baby achterliet bij Sloterplas

ANP