Weer & Verkeer

Krijgen we dit jaar een witte kerst?

De romantici onder ons die hopen op een witte kerst zullen naar alle waarschijnlijkheid nog minstens een jaar langer moeten wachten. Volgens Weeronline en het KNMI wordt het groen en met 8-10 graden zelfs warm voor de tijd van het jaar.

Deze week stijgt het kwik al naar 9-13 graden waardoor de hoop op een witte kerst vervliegt. Hoewel het de dagen voor kerst wel minder zacht wordt, is er pas tegen de jaarwisseling kans op vorst.

Geen sneeuw

Richting de kerst gaat de middagtemperatuur wel weer iets omlaag en tijdens een heldere nachten kan het in het binnenland lokaal een beetje vriezen. Overdag is het echter nog steeds 8-12 graden en daarmee hoeven we geen sneeuw te verwachten. Wel kunnen er enkele buien vallen.

Met deze temperaturen is het warmer dan normaal in december. Gemiddeld is het in de tweede helft van de feestmaand 4-7 graden.

Lees ook: En dit zijn ze dan: jullie foute kersttruien

Slechts vijf keer een witte kerst

Het KNMI heeft sinds de metingen in 1901 slechts vijf keer een witte kerst gemeten. Het is een ‘witte’ kerst als er op beide kerstdagen in De Bilt een gesloten sneeuwdek is gemeten. Voor het laatst was dit in 2010, toen lag er 5 centimeter sneeuw.

Lees ook: Eerste najaarsstorm raast over de Waddeneilanden