Dieren

Hoe kweek je een koi-kampioen (en verdien je daar lekker aan)?

In Limburg gaat het dit weekend alleen maar over de koikarpers. Voor de incrowd laat je het woordje ‘karper’ trouwens weg. De van oorsprong Japanse vissen zwemmen daar tijdens ‘s werelds grootste koi-event in de vijvers van de kasteeltuinen van Arcen en trekken wereldwijd duizenden bezoekers.

Vrijdagochtend wees de jury daar tussen alle koi de kampioen aan: een jongedame van 91 centimeter lang, 8 jaar oud onder de Japanse naam ‘Kashira Sakura’. De eigenaar van de vis haalde haar toen ze 15 maanden was uit Japan naar Ridderkerk. “Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt en besteed zeker 16 uur per dag aan mijn koi”, zegt Tjaard van Balen, van Koi Kichi World.

Nederlandse koi-kampioen

Deze Japanse schoonheid laat alle vissen uit concurrerende landen zoals België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland achter zich. “Dit is de koi-show met het meeste publiek wereldwijd”, zegt organisator Koen Gever. “Je hebt hier van alles rondzwemmen. Startersvisjes van tussen de 100-300 euro, maar ook topvissen en die zijn al snel een paar duizend euro per stuk”. De kampioene zal voor de hoofdprijs gaan, denkt de organisator. “Die zal de eigenaar niet voor minder dan 50.000 euro verkopen vermoed ik.”

Koi kweken: hier moet je op letten

Enthousiast geworden over de koi en zie jij er een lekker zakcentje in? Voor je een gouden visje binnensleept zoals deze kampioene uit Ridderkerk moet je flink investeren. “Denk aan een grote vijver van een paar meter diep, een goed filtersysteem en goed voer. Vooral als je wedstrijden wilt winnen, dan gaat het er allemaal om hoe groter, hoe strakker in het velletje, hoe mooier de huidkwaliteit, hoe meer glans en kleur; hoe meer de koi opbrengt”, zegt de organisator. “Je moet er echt liefde insteken. En heel veel tijd!”