Politiek

Grapperhaus gaat proberen Nederlandse coffeeshopbaas uit Thaise cel te halen

Minister van Justitie Ferd Grapperhaus  gaat deze week in Thailand met vertegenwoordigers van de regering om tafel. Ze gaan praten over de zaak van de Nederlandse coffeeshopbaas Johan van Laarhoven. Hij is in Thailand veroordeeld tot 103 jaar cel voor het witwassen van drugsgeld.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie vroeg Thailand in 2014 om hulp bij een strafrechtelijk onderzoek naar de coffeeshophouder, die daar toen woonde. Het Thaise OM vervolgde Van Laarhoven en zijn Thaise echtgenote vervolgens zelf.

Lees ook: Hoop voor de in Thailand opgesloten Johan na toezeggingen minister Grapperhaus

De Nationale Ombudsman oordeelde in maart dat de Nederlandse politie en justitie onzorgvuldig hebben gehandeld. In april drong de Tweede Kamer er daarom bij Grapperhaus op aan Van Laarhoven naar Nederland te halen.

Brief

De minister spreekt vrijdag met zijn Thaise ambtgenoot en de premier van het land, schrijft hij dinsdagavond in een brief aan de Kamer. Veel meer wil hij niet over de ontmoeting kwijt. “Gezien het diplomatieke karakter van het overleg kunnen er op dit moment geen nadere mededelingen worden gedaan over de inhoud van de besprekingen.”

Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66), die zich al jaren inzet voor de zaak van Van Laarhoven, laat weten “erg blij” te zijn met de stap van de minister. “Na jarenlange wanhoop, nu hopelijk een doorbraak!”

ANP/Redactie