Misdaad

'Vermoorde broer van kroongetuige Nabil B. leidde dubbelleven'

Het motief voor de moord op Reduan B., broer van kroongetuige Nabil B., is mogelijk anders dan tot nu toe wordt aangenomen. Dat heeft een verdachte in het liquidatieproces Marengo verklaard.

Reduan werd in maart vorig jaar voor zijn bedrijf in Amsterdam-Noord doodgeschoten. Tot dusver werd gezegd dat hij niets te maken had met criminaliteit. Maar een verdachte plaatst vraagtekens bij.

In de verklaring wordt geopperd dat Reduan mogelijk een dubbelleven heeft geleid.

Liquidaties rond Nabil B.

Het Openbaar Ministerie (OM) liet tijdens de strafzaak in hoger beroep tegen Shurandy S. (41) woensdag weten dat de verklaring bestaat. Hij is begin dit jaar veroordeeld tot twintig jaar cel voor de moord op Reduan. Hij weigert iets over de opdrachtgevers van de liquidatie te zeggen.

Lees ook: Geliquideerde advocaat is niet de eerste dode rond proces tegen mocro-maffia

Tot dusver werd aangenomen dat de moord is gepleegd in opdracht van de voortvluchtige Ridouan Taghi. Nabil B. is kroongetuige in het liquidatieproces Marengo, waarin Taghi hoofdverdachte is. In september werd Derk Wiersum, de advocaat van Nabil, geliquideerd.

Wie heeft verklaard?

Het OM heeft niet gezegd wie de verklaring heeft afgelegd. Bronnen zeggen dat het gaat om Mohamed R., een belangrijke verdachte in Marengo.

R. heeft eerder ook verklaard dat Nabil B. vanuit zijn cel moordopdrachten heeft gegeven. De politie heeft onderzoek gedaan naar de beweringen en daar een verslag van gemaakt. De inhoud daarvan is officieel nog niet bekend.

Nabestaanden zijn woensdag in felle bewoordingen uitgevaren tegen de vermoedelijke moordenaar, de 41-jarige Shurandy S. Hij houdt volgens een zus en de moeder van B. “een onmenselijk systeem” in stand, waarin met schijnbaar groot gemak moorden op bestelling worden gepleegd. “Alsof je een pizza bestelt”, aldus de zus.

‘Arme, arme Derk’

S. is volgens de familie van Reduan onderdeel van “een moordmachine”, die niet alleen hun broer maar ook advocaat Derk Wiersum “gecalculeerd, meedogenloos en nietsontziend” tot slachtoffer heeft gemaakt. “Arme, arme Derk”, aldus Reduans zus. Wiersum was de advocaat van Nabil B. Zijn liquidatie heeft de nabestaanden van Reduan B. diep geschokt.

ANP