Dieren

Droogte nekt ook schildpadden: opvang loopt vol

Schildpadden in Nederland hebben het door de droge zomer tot nu toe erg zwaar. De watertjes waarin de dieren leven staan laag waardoor er minder eten is. Op zoek naar voedsel trekken de schilpadden er massaal op uit.

Vooral in de Achterhoek krijgt de dierenambulance veel meldingen over verdwaalde schildpadden. “We haalden er gisteren nog eentje op en eergisteren ook”, zegt Olette van der Werf. Ze werkt voor de dierenambulance Doetinchem/Winterswijk en heeft de afgelopen weken tientallen schildpadden opgevangen. Olette verzorgt de dieren nu eerst thuis om ze aan te laten sterken, daarna gaan ze naar een opvang in de buurt.

Schilpadden komen eigenlijk helemaal niet voor in Nederland. De populatie die hier nu leeft is door mensen uitgezet.

Opvang vol

Bij Stichting Schildpaddenopvang Nederland zien ze al tijden een grote toename aan het aantal binnengebrachte dieren. “Gisteren kwam bij ons nummer 1400 binnen”, zegt Gerard van der Wijk van de opvang in Harkema. “Alleen dit jaar al zijn het er tot nu toe 350 en we verwachten dat dit oploopt tot boven de 600”, zegt Gerard van der Wijk van de opvang in Harkema. In totaal is er in het Friese dorp plek voor 2000 schildpadden, maar het dreigt binnen een paar jaar helemaal vol te raken.

Lees ook: Vier gedumpte katten verslonden door honden in Almere

Schildpadden kunnen tientallen jaren oud worden en zullen dus lang in de opvangcentra blijven wonen. Gerard vindt dan ook dat er strenge regels moeten worden opgesteld voor de verkoop en kweek van schildpadden. “Mensen kopen een schildpad als ze klein zijn, maar bedenken zich niet dat die beesten erg groot worden. Als ze te groot worden dan worden ze vaak uitgezet.” Daarnaast is de verzorging van schilpadden ook erg bewerkelijk en duur.

Olette van de dierenambulance deelt die mening. “Mensen moeten eerst goed nadenken als ze een schildpad willen aanschaffen. Wat mij betreft moeten we stoppen met de handel.