Opmerkelijk

Koning nieuw stijlicoon: rossige mannen durven ook een baard

De hippe rossige baard van koning Willem-Alexander was tijdens Prinsjesdag het gesprek van de dag. Steeds meer mannen wagen zich aan de al dan niet getrimde gezichtsbeharing. De koning als een rolmodel, wie had dat ooit gedacht?

Deskundigen zijn zeer te spreken over de koninklijke baard. Joucke’s barbershop uit Doetinchem haalde de achtste plek bij de International Barber Awards en kreeg de ‘Beste barber van de Benelux’ prijs. Joucke Modderkolk, eigenaar van de shop, is ook kritisch over de koninklijke baard. ”De baard van Willem mag echt wel wat strakker,” reageert hij. ”Ik zou hem best wat netter willen maken.”

Trending

Verder niets dan lof van de professionele barber. ”Mannen met rood haar durven vaak geen baard te laten staan,” vertelt Joucke. ”Willem’s baard heeft dus zeker een voorbeeldfunctie.” Volgens hem laten steeds meer mannen een baard staan omdat het mannelijkheid uitstraalt.

Zoveel baardstijlen

Sites met titels als ‘Welke baard past bij mijn gezicht’ en ‘Baardtrends 2019’ maken ook hun opmars. Dit soort sites bestaan wel al jaren voor vrouwen die twijfelen over hun kapsels. Nu kunnen ook mannen op basis van hun gezichtsvorm beslissen wat voor baard ze willen. Mannen met ovale gezichten zijn gezegend: elke baard staat hen. Maar als je als man een diamantvormig gezicht hebt, moet je lange baardtypes vermijden.

Rijke geschiedenis van de baard

Een baard straalt dominantie uit. Dat vonden Willem-Alexander’s voorgangers koning Willem I, Willem II en jawel, Willem III honderden jaar geleden ook al. Na alle koninginnen die daarop volgden, is het dus wel weer tijd voor een koninklijke baard. Begin september vertoonde onze koning zich voor het eerst tijdens een officiële gelegenheid met een nog bescheiden baardje, tijdens het vieren van 75 jaar vrijheid in Terneuzen.

Normaal laat Willem-Alexander zijn rossige gezichtsbeharing alleen in de zomer staan. Nu hij zelfs de troonrede met baard heeft uitgesproken, kunnen we zeggen: die baard, dat is een blijvertje!

Lees ook: Troonrede voorgelezen door koning mét baard