Politiek

Wat vindt Nederland: vuurwerkvrije zone oplossing voor alle overlast?

Met je buren afspreken dat er in de straat geen vuurwerk wordt afgesproken tijdens de jaarwisseling. Dat is het idee dat steeds meer gemeenten in Nederland proberen te stimuleren. Dertien van de 44 grootste gemeenten gaan het tijdens de komende jaarwisseling testen, blijkt uit een inventarisatie van De Volkskrant.

Regelmatig ervaren mensen overlast van het afsteken van vuurwerk. Door vrijwillig vuurwerkvrije zones in te stellen, hopen gemeenten de overlast in te perken. Als bewoners van een straat samen afspreken geen vuurwerk af te steken, moeten ze dat ‘verbod’ zelf ook handhaven. De gemeenten leggen de verantwoordelijk daarvoor geheel bij de inwoners.

Lees ook: Gemeente mag vuurwerk oudjaar 2019 verbieden

Overlast en vernieling

In Den Haag werd afgelopen jaarwisseling al geëxperimenteerd met deze opzet: meerdere straten verklaarden vuurwerkvrij te willen zijn, na afspraken tussen de bewoners onderling. Het was grotendeels een succes, maar in de Thijssestraat in Laakhaven bleef er veel overlast. De speciaal geplaatste borden, die door de gemeente waren aangeleverd, werden door vuurwerkliefhebbers vernield.

Lees ook:  Gemeenten experimenteren met vrijwillige vuurwerkvrije zones

Het vrijwillige initiatief bestaat naast de door gemeenten verplichte vuurwerkvrije zones. Vaak is het verboden knallers af te steken bij bijvoorbeeld seniorenwoningen, ziekenhuizen en kinderboerderijen. Ook worden steeds vaker professionele shows georganiseerd, zodat mensen van vuurwerk kunnen genieten zonder de gevaren van zelf afsteken.

Wat vindt Nederland?

Of zo’n vrijwillig ingestelde vuurwerkvrije zone een oplossing is tegen alle overlast legden we dinsdag voor aan ons Wat vindt Nederland-panel. Een ruime meerderheid (57%) denkt niet dat het gaat werken. Ruim een derde van de respondenten ziet er wel wat in. Geen handhaving door politie en gemeente in zo’n zone is vragen om problemen, vinden de meeste panelleden.

Mocht hun straat onder een vrijwillige vuurwerkzone vallen en bewoners zich er toch niet aan houden, dan zou ruim de helft (53%) hen daar niet op aanspreken. 37% zou dat niet doen.