Gezondheid

Maarten van der Weijden start zijn 200 kilometer lange 11stedenzwemtocht

Olympisch en wereldkampioen openwaterzwemmen, Maarten van der Weijden, is begonnen aan de grootste uitdaging uit zijn zwemcarrière. Om 04:30 is hij gestart met zijn 11stedenzwemtocht. Hij zal drie dagen lang non-stop gaan zwemmen langs de klassieke Elf steden route om zoveel mogelijk geld op te halen voor verschillende kankeronderzoeken. Vanmorgen vroeg stonden er al veel mensen langs de kant om hem aan te moedigen.

Maarten van der Weijden, Olympisch (Beijing 2008) en wereldkampioen open water zwemmen, organiseert van 18 t/m 20 augustus een Elfsteden zwemtocht. Hij zal drie dagen non-stop gaan zwemmen om voor verschillende kankeronderzoeken geld op te halen.

Lees ook: Maarten zwemt 11stedenzwemtocht solo: ‘Ik moet het halen’

Maarten werd Olympisch Kampioen, nadat hij acute lymfatische leukemie had overwonnen. Sindsdien zet hij zich als grote inspiratiebron in voor onderzoek naar kanker. Er zijn nu in totaal 150 studies waar constant onderzoeksgeld voor nodig is. Tijdens de 11stedenzwemtocht zal er per stad een bepaald bedrag worden opgehaald dat steeds naar een specifiek kankeronderzoek zal gaan.

Klassieke route

De zwemtocht is 200 kilometer lang en gaat langs de klassieke Elfstedentocht route:

Innovaties en medische begeleiding

Tijdens de 11stedenzwemtocht maakt Maarten gebruik van de laatste technische snufjes en technieken. Zo slikt hij een thermometerpil, zodat zijn begeleidingsteam tijdens het zwemmen continue zijn kerntemperatuur kan monitoren. Indien nodig zal hij zichzelf met een verwarmd zwempak – een wetsuit met warmtegraden – op temperatuur houden. Bovendien draagt hij een speciale zwembril met licht in het glas. Daarmee krijgt hij tijdens het zwemmen lichttherapie en kan hij eenvoudiger wakker blijven.

Ook is er voor Maarten een speciaal slaapvlot aanwezig waar hij, wanneer daar behoefte aan is, een powernap op kan doen. Tot slot vaart er non-stop een arts met hem mee en zullen vier verschillende coaches hem roulerend naar de eindstreep begeleiden.

Wil je deze actie steunen? Ga naar www.11stedenzwemtocht.nl en doneer! Hart van Nederland volgt Maarten op de voet tijdens dit grote avontuur.