Politiek

Stemlokalen in Nederland geopend voor Turks referendum

Deventer, Den Haag en Amsterdam zijn van 5 tot 9 april de steden waar tienduizenden Turkse Nederlanders kunnen stemmen voor het referendum over de omstreden wijziging van de grondwet van Turkije. De stemgerechtigden kunnen kiezen uit evet (ja) of hayir (nee).

In Deventer kunnen Turken terecht bij de sporthallen van De Scheg. Op het terrein zelf zijn medewerkers van een beveiligingsbedrijf actief, daar buiten houdt de politie toezicht. De beveiligers zijn ingehuurd door de Turkse overheid. Bij de ingang van de sporthal waarin het stemlokaal is gevestigd wordt elke bezoeker gecontroleerd. Tassen moeten worden opengemaakt en paraplu’s ingeleverd. Verder is er cameratoezicht.

Den Haag doet geen mededelingen over de beveiliging rondom het Turks referendum. In Den Haag kunnen Turken terecht in het GIA, een evenementenhal aan de Werf. ,,We hebben een inschatting gemaakt van de openbare orde en de veiligheid rondom het referendum”, zegt een woordvoerder. Hij wil niet meer kwijt dan dat er veel verkeersdrukte rondom het GIA wordt verwacht, vooral komend weekend.

In Amsterdam is de RAI aangewezen als stembureau. Een woordvoerder zei eerder dat de RAI ,,in staat is zo’n grootschalig evenement te hosten’. De gemeente Amsterdam doet verder geen mededelingen over eventuele veiligheidsmaatregelen.


Bericht gaat verder onder de video

http://www.kijk.nl/video/0Kfcf49RAhmQ?autoplay=0


Excuses voor rellen Rotterdam

Op de dag dat de stemlokalen open gaan heeft Turkije zich opnieuw uitgelaten over de gebeurtenissen bij het Turks consulaat in Rotterdam vorige maand. ”Turkije wacht altijd nog op een excuus van Rutte” dat zegt de Turkse parlementariër Mustafa Yeneroglu, die de Europese campagneleider is van president Erdogan. Volgens hem rekent Turkije nog steeds op verontschuldigingen, hoewel premier Mark Rutte eerder heeft gezegd dat die er niet komen.

”Onze ministers werden geweerd, de politie joeg met honden en paarden op mensen die hun vrijheid van meningsuiting gebruikten”, laat Yeneroglu in het AD weten.

”Ik was erbij, die avond. De dagen daarna heb ik veel mensen bezocht, onder wie vrouwen die door de politie geslagen zijn. Zij verwachten een verklaring. En excuses, omdat zij onrechtmatig behandeld zijn. Ook van de burgemeester”, noteert Trouw uit zijn mond.

Yeneroglu vindt dat Nederland en Turkije een goede relatie nodig hebben met de 500.000 mensen met een Turkse achtergrond die hier wonen en de 1 miljoen Nederlanders die in Turkije op vakantie gaan.

ANP/Redactie