112

Rechtszaak Posbankmoord begonnen; verklaringen lopen uiteen

Meer dan veertien jaar na dato is woensdag dan eindelijk de rechtszaak begonnen voor de Posbankmoord. Eind vorig jaar werden na jaren onderzoek twee personen aangehouden in verband met de dood van Alex Wiegmink.

In januari 2003 gaat Alex uit Drempt een rondje hardlopen op de Posbank in het Gelderse Rhenen. De 44-jarige huisschilder komt daar niet meer van thuis. ‘s Avonds vindt de politie zijn verbrande lichaam in zijn eveneens uitgebrande auto in het Noord-Brabantse Erp.

Jarenlang is de politie in de weer geweest om de daders te achterhalen, maar continu zonder succes. Ook misdaadverslaggever Peter R. De Vries houdt zich jarenlang bezig met de moordzaak en werkt in het onderzoek samen met het coldcaseteam van de politie.

Aandacht Posbankmoord op tv

Op 1 november wordt aandacht aan de zaak besteed in onder meer Hart van Nederland. Hierbij doet de politie een oproep voor meer info. Justitie looft een beloning van 20.000 euro uit voor de gouden tip. De oproep heeft succes, er komen al snel meer dan twintig tips binnen.

Een 55-jarige man uit Boekel meldt ze een dag later op het politiebureau in Uden om zijn betrokkenheid bij de zaak te bekennen. De politie was deze man al op het spoor. “Hierna kwam het onderzoek in een stroomversnelling”, zei onderzoeksleider Aart Garssen destijds. Later op de dag wordt ook nog een 42-jarige man uit Veghel aangehouden.

Garssen zei dat de vondst van DNA-materiaal op een muts op de plek van de uitgebrande auto een match heeft met een van de verdachten. Volgens De Vries was die dubbele aanhouding een doorbraak. “Dit is het slot van een lang onderzoek.”