Gezondheid

Rechtbank oordeelt over staatsbeleid rond Q-koorts

Eindelijk horen ruim driehonderd patiënten met Q-koorts of de staat verantwoordelijk is voor fouten die gemaakt zijn tijdens de uitbraak van de epidemie. De rechtbank in Den Haag doet daar woensdag uitspraak over.

Nederland werd tussen 2007 en 2011 geteisterd door Q-koorts. De ziekte verspreidde zich via besmette geitenhouderijen, eerst in Noord-Brabant en later over heel het land. Tienduizenden mensen werden ziek. Van zeker 75 mensen is zeker dat ze hieraan zijn overleden, maar waarschijnlijk zijn het er meer.

Hoewel de epidemie al een aantal jaar over is, houdt het de patiënten uit die tijd nog altijd bezig. De gedupeerden vinden dat de overheid veel te lang heeft gewacht met het nemen van maatregelen, met hun ziekte als gevolg. Zij eisen daarom excuses en een schadevergoeding.

Bij de behandeling van de zaak door de rechtbank in oktober vorig jaar waren tientallen patiënten aanwezig om hun persoonlijke verhaal te vertellen. De staat wijst de klachten van de hand. Volgens de landsadvocaat waren in 2007 de omvang van de uitbraak en de gevolgen niet te voorzien, omdat de uitbraak uniek was in de wereld.