112

Veldhoven verbiedt Eritrese bijeenkomst, politie grijpt in

Burgemeester Jack Mikkers van de gemeente Veldhoven heeft donderdagavond een conferentie van Eritreeërs, die in de Koningshof zou plaatsvinden, verboden. De reden daarvoor zijn twee incidenten waarbij tegenstanders van de conferentie waren betrokken, aldus de gemeente.

Enkele tientallen Eritreeërs hebben donderdag in Veldhoven een auto belaagd, waarin vermoedelijk een Eritrese diplomaat zat.

De politie greep in en hield de betogers op afstand van de auto. De betogers zijn naar conferentiecentrum Koningshof in Veldhoven gekomen, omdat daar donderdag een bijeenkomst van de jongerenbeweging van het huidige regime in Eritrea begint.

De demonstratie is een initiatief van Kubrom Dafla Hosabay, een voormalige staatssecretaris van Eritrea, die in 2010 naar Nederland vluchtte omdat hij zich niet meer veilig voelde in zijn land. De bijeenkomst van de jongerenbeweging is omstreden, omdat ook een vertrouweling van president Isaias Afewerki komt. Eritrea wordt met ijzeren hand geregeerd.

De voormalige staatssecretaris zei dat het niet gelukt is te voorkomen dat de auto met de vermoedelijke diplomaat naar het conferentiecentrum reed. ,,Onder begeleiding van de politie is de auto via een andere toegangsweg naar het conferentiecentrum gereden”, zei Hosabay. ,,Jammer, maar in ieder geval is het ons met de actie wel gelukt de aandacht op de omstreden jongerenbijeenkomst te vestigen.”