Weer & Verkeer

Nederland maakt zich klaar voor februaristorm

Nederland bereidt zich voor op een zware storm die, volgens de verwachting van het KNMI, vanaf donderdagmiddag over het land trekt. Zowel weggebruikers als reizigers met het openbaar vervoer moeten rekening houden met flinke vertragingen.

Het KNMI voorziet in het hele land zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur. het weerinstituut gaf, bij wijze van waarschuwing, woensdag alvast code geel af voor donderdag. Aan de westkust en boven het IJsselmeer is er zelfs kans op zeer zware windstoten van 100 tot 130 kilometer per uur.

Minder treinen

De NS laat donderdag preventief minder treinen rijden. ,,De ervaring leert dat bij dergelijke windsnelheden bomen en takken op het spoor kunnen vallen, waardoor treinen niet kunnen rijden”, aldus de NS. Door minder treinen te rijden ontstaat er meer ruimte om eventuele problemen op het spoor op te lossen, zo is het beleid van het spoorbedrijf bij slechte weersomstandigheden. Op de meeste trajecten rijden de treinen donderdag elk half uur in plaats van elk kwartier.

Overlast op we weg en minder veerboten

Ook op de wegen en op het water wordt donderdag overlast voorzien. Rijkswaterstaat waarschuwt dat weggebruikers rekening moeten houden met gevaarlijke rijomstandigheden door zware windstoten. Verkeersdienst VID raadt mensen af om in de middag met aanhangwagens of lege vrachtwagencombinaties de weg op te gaan. Rederij Doeksen in Harlingen laat minder veerboten naar de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland varen.

Vertraagde vluchten

De storm wierp zijn schaduw woensdag al vooruit. Verschillende vluchten van en naar luchthaven Schiphol liepen ‘s ochtends vertraging op door de harde wind. De Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam sloot de 400-meterbaan. De storm heeft het ijs zo erg aangetast dat veilig schaatsen niet mogelijk is. Door de aanhoudende harde wind in combinatie met de hogere temperaturen is de ijsvloer ook niet snel te herstellen.