Politiek

Nederlaag PvdA grootste in parlementaire geschiedenis

,,Dit is een bittere avond voor de PvdA, De uitslag is ongelofelijk teleurstellend”, zei PvdA-leider Lodewijk Asscher woensdag. Volgens de exitpoll lijdt zijn partij een historische nederlaag. Ze gaat terug van 38 zetels bij de vorige verkiezingen naar negen nu.

De uitspraak van de kiezer hebben we te respecteren, aldus Asscher. Hij feliciteerde alle andere partijen die hebben gewonnen.

De posities van PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher en partijvoorzitter Hans Spekman staan niet ter discussie.

Dat zei PvdA-bewindsvrouw Sharon Dijksma. ,,We hebben altijd gezegd ‘samen uit en samen thuis’, en het is goed om daar aan vast te houden”, aldus demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Dijksma. Ze noemde het zetelverlies een ,,enorme klap voor ons allemaal”.

Verwerken

Ze vroeg om ruimte om het verlies te verwerken. ,,Er is een ding dat ik door al die jaren heen geleerd heb, we komen altijd terug.”

De PvdA gaat nog steviger de boeken in als de partij met de grootste verkiezingsnederlaag ooit in de parlementaire geschiedenis. Als de exitpoll van Ipsos uitkomt verliest de PvdA 29 zetels. De PvdA had al het record met een verlies van 22 zetels bij de verkiezingen in 2002. Het CDA kan er ook wat van met twintig zetels verlies in 1994 en 2010.