Politiek

Heel Eelde op de bres voor Wagif

Veel Eeldenaren, waaronder Nobelprijswinnaar Ben Feringa, hebben een videoboodschap gemaakt voor staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justistie). In de video vragen ze de staatssecretaris om hulp voor hun dorpsgenoot Wagif Faradzjulaev.

Wagif vluchtte vijftien jaar geleden uit Azerbeidzjan en dreigt nu uitgezet te worden, zonder zijn Nederlandse vrouw Günel en zonder zijn twee kleine kinderen Farhad (6) en Leyla (4).

De video is een vervolg op eerdere acties uit de dorpsgemeenschap. De afgelopen weken zijn er ruim 7000 handtekeningen opgehaald, basisschoolkinderen hebben duizenden ansichtkaartjes aan de staatssecretaris gestuurd, er was een druk bezochte bijeenkomst in het dorp en er is een kunstwerk gemaakt. Op Valentijnsdag reisde een grote delegatie dorpsgenoten naar Den Haag om daar te spreken met Kamerleden en met de hoofddirecteur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND.

Naast Ben Feringa werkten ook het Groningse duo Rooie Rinus en Pé Daalemmer (Peter de Haan en Frank den Hollander) en burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo mee aan de film.

Staatssecretaris Dijkhoff kan de uitzetting van Wagif voorkomen met zijn zogeheten discretionaire bevoegdheid. Alleen de staatssecretaris kan nog beslissen om Wagif bij zijn gezin te houden.