Indrukwekkende speech herdenking Brussel

Met een minuut stilte op de Belgische nationale luchthaven, een uur later gevolgd door eveneens een minuut stilte in het Brusselse metrostation Maalbeek, is woensdagmorgen de herdenking van de aanslagen in Brussel van een jaar geleden begonnen. De hele dag vinden tal van herinneringsplechtigheden plaats voor de 32 slachtoffers van drie zelfmoordterroristen op 22 maart 2016. Ruim 300 mensen raakten gewond.

Om precies 7.58 uur, het tijdstip waarop twee zelfmoordterroristen zich kort na elkaar in de vertrekhal van vliegveld Zaventem opbliezen, werd tijdens een plechtigheid de eerste minuut stilte gehouden. In aanwezigheid van nabestaanden en naasten uit binnen- en buitenland, koning Filip en koningin Mathilde, premier Charles Michel en leden van het Belgische kabinet, werden de namen voorgelezen van de zestien mannen en vrouwen die omkwamen.

Daarna volgden enkele getuigenissen over die zwarte ochtend, die ruim een uur later nog zwarter werd door het bloedbad dat een derde zelfmoordterrorist aanrichtte in metrostation Maalbeek. Ook daar kwamen zestien mensen bij om.

Het koningspaar legde een krans bij een gedenkplaat in de vertrekhal, voor het per metro vertrok naar Maalbeek. Daar sprak koning Filip onder anderen met de bestuurder van de metro waarin de zelfmoordterrorist zat toen die zich opblies bij het station. Koning Filip legde hier een bloemenkrans in naam van de natie.

Daarna werd in het station eveneens een minuut stilte gehouden, om 9.11 uur, het tijdstip waarop de aanslag er plaatsvond. De aanwezigen stonden hierbij met het gezicht gericht naar een gedenkmuur die er is gebouwd.

Bron: ANP