Geldermalsen verzet zich tegen asielopvang

In 2015 kwamen er bijna 60-duizend asielzoekers naar Nederland. De gemeente Geldermalsen had het plan een asielzoekerscentrum te openen om daar 1500 vluchtelingen te huisvesten. Dat leidde op 16 december 2015 tot hevige rellen voor de deur van het gemeentehuis, waar het opvangplan werd besproken. De politie loste zelfs waarschuwingsschoten.

Karin Welgraven is een van de inwoners van Geldermalsen die bij de voorlichtingsavond aanwezig was. Met het geweld had ze niets te maken. Wel zet ze vraagtekens bij de aanpak van de gemeente. Ze was een van de mensen achter de Facebook-pagina ‘Geldermalsen zegt NEE tegen AZC’ die duizenden volgers heeft.

Zelf leeft Karin van een bijstandsuitkering, ze is niet gezond en heeft drie kinderen. Wel runt ze samen met andere vrijwilligers een weggeefwinkel. Ze verbaast zich over het gemak waarmee asielzoekers financieel worden ondersteund, terwijl zij elk dubbeltje moet omdraaien. “De gemeente weet zijn eigen burgers nauwelijks te helpen, laat staan deze asielzoekers”, aldus Karin.

André van der Toorn ging bij Karin op bezoek. Voor de deur van het gemeentehuis kijken ze terug op de onrust van december 2015. En vervolgens heeft André in de Tweede Kamer in Den Haag aan Geert Wilders (PVV), Emile Roemer (SP) en Sybrand Buma (CDA) gevraagd hoe zij de problemen rondom immigratie aan te denken gaan pakken.


http://www.kijk.nl/video/FEvTvbLXV5Jh?autoplay=0


Meer weten over de immigratie standpunten van de acht grootste politieke partijen? Kijk hier voor een overzicht.

Het AZC kwam er in Geldermalsen uiteindelijk niet, wel zijn in de gemeente 52 statushouders opgevangen. Dit zijn asielzoekers die van de immigratie- en naturalisatiedienst een verblijfsvergunning hebben gekregen en in Nederland mogen wonen en werken.