Nabestaanden snappen niets van 'voorwaardelijke invrijheidstelling'

Met dertig messteken werd de 24-jarige Kim Stoker op 11 februari 2013 om het leven gebracht door haar jaloerse vriendje Arjan de G. Ze zou geflirt hebben met een andere jongen en de relatie hebben willen verbreken.

De dader werd in eerste instantie veroordeeld tot 10 jaar cel voor moord. Het gerechtshof vond in hoger beroep dat alleen doodslag bewezen kon worden maar wel kreeg Arjan de G. 12 jaar cel opgelegd.

In een brief die de familie van Justitie kreeg stond dat Arjan de G. al in 2021 vrij zou komen, na een celstraf van acht jaar. Vanwege de wet ‘voorwaardelijke invrijheidstelling’ wordt bij goed gedrag in de gevangenis een derde van de straf weggestreept. Ook moet de verdachte zich na zijn vrijlating houden aan voorwaarden. Onbegrijpelijk voor de nabestaanden van Kim. Zij snappen niet dat er een strafkorting bestaat en dat die ook al op voorhand wordt toegepast.

Rob Stoker schreef een indringend boek over de moord op zijn dochter en zijn ervaringen tijdens de rechtszaak.

Voor Stem van Nederland bezocht Lucille Werner Rob Stoker en zijn dochter Els, de zus van Kim. Vervolgens is Lucille naar Den Haag gegaan om daar het verhaal van de familie Stoker voor te leggen aan Mark Rutte (VVD), Alexander Pechtold (D66) en Sybrand Buma (CDA).


http://www.kijk.nl/video/LaGYpstNeLw0?autoplay=0


Meer lezen over de politieke standpunten van de acht grootste partijen in de peilingen? Kijk hier voor een overzicht van de standpunten rondom criminaliteit en veiligheid.