Terug

Volg Hart van Nederland

Marokko verslaat Portugal en staat als eerste Afrikaanse land in halve finale WK

WK

10 dec 2022, 17:59

Als eerste Afrikaanse landenploeg ooit is Marokko doorgedrongen tot een halve finale van een WK voetbal. De 'Leeuwen van de Atlas' versloegen Portugal (1-0) en spelen woensdag tegen Engeland of Frankrijk om een plaats in de eindstrijd.

Youssef En-Nesyri maakte in de 42e minuut het enige doelpunt in het Al-Thumama-stadion, na slecht ingrijpen van de Portugese doelman Diogo Costa. Zo krijgt de wonderlijke zegetocht van de voetballers van Marokko door het toernooi in Qatar een nieuwe etappe. De ploeg won een poule met Kroatië, België en Canada en schakelde Spanje in de achtste finale na strafschoppen uit.

Slechts vier spelers geboren in Marokko

Slechts vier van de elf basisspelers voor het duel met Portugal werden geboren in Marokko. De andere internationals die aan de aftrap verschenen, zagen het levenslicht in Frankrijk (2), Canada, Spanje en België, maar voelen zich verbonden met het geboorteland van hun ouders. Dat geldt ook voor Hakim Ziyech en Sofyan Amrabat, die opgroeiden in respectievelijk Dronten en Huizen en ook mochten starten van bondscoach Walid Regragui.

De geblesseerde Noussair Mazraoui (Leiderdorp) en Zakaria Aboukhlal (Rotterdam) zaten op de bank toen hun ploeg voor het eerst aan een kwartfinale van een WK begon. De Portugese bondscoach Fernando Santos maakte in zijn basiself opnieuw geen plaats vrij voor Cristiano Ronaldo. Hij koos weer voor Gonçalo Ramos, die in de achtste finale tegen Zwitserland (6-1) goed was geweest voor drie doelpunten.

Verkeerde inschatting

Aangevuurd door tienduizenden fanatieke landgenoten op de tribunes legde Marokko veel energie in de wedstrijd. De formatie was gelijkwaardig aan die van Portugal en kwam in de slotfase van de eerste helft op voorsprong. En-Nesyri profiteerde van een verkeerde inschatting van keeper Costa.

De 37-jarige Ronaldo mocht na 51 minuten invallen. Hij evenaarde het record van Bader Al-Mutawa, een voetballer uit Koeweit die ook 196 interlands achter zijn naam heeft staan. Ronaldo schreef eerder op de eindronde in Qatar al geschiedenis door als eerste speler op vijf WK's te scoren.

Marokko wankelde, maar bleef overeind

Met de bij Manchester United weggestuurde vedette in de gelederen verhoogde Portugal de druk op de defensie van de tegenstander. Marokko wankelde, maar bleef overeind. Met dank aan doelman Bono, ook al de held van de strafschoppenserie tegen Spanje. Aboukhlal, ingevallen voor de gekwetste Ziyech, maakte nog bijna de 2-0.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.