Terug

Volg Hart van Nederland

Voetbalclub Unitas'30 gaat schelden met kanker bestraffen: rode kaart en kantine poetsen

Voetbal

28 jan 2023, 20:28

Amateurvoetbalclub Unitas'30 is helemaal klaar met het schelden met kanker, op en rond het veld. Wie het toch doet, wordt gestraft. Op deze manier hoopt de club uit het Brabantse Etten-Leur duidelijk te maken dat dit niet getolereerd kan worden.

Het schelden met kanker gebeurt tussen speler, vanuit toeschouwers, maar vooral richting scheidsrechters. Unitas'30 wil hier een einde aan maken door het te bestraffen met een rode kaart. Voor leden van de eigen vereniging komen er sancties aan te hangen, zoals het moeten poetsen van de kantine. Bij tegenstanders kunnen ze deze maatregelen niet afdwingen, daar hebben ze niks over te zeggen.

Verruwing

"We merken gewoon dat er een verruwing gaande is", zegt voorzitter Ton Staaltjens. "Dat horen we ook van ouders en coördinatoren. Het schelden met kanker ligt gevoelig en daar wordt iedereen op het veld dan ook mee geconfronteerd. We hebben allemaal wel ervaring met de ziekte in onze omgeving."

Volgens Staaltjens speelt die verruwing al jaren: "We hebben eerder ook al een commissie sportiviteit en respect opgericht. Laatste jaren lijkt het toch steeds meer aan de orde. Je hoort het zelf uit de mond van 9- à 10-jarigen. Vanuit onze omgeving kregen we ook geluiden dat we er nu echt iets aan moesten gaan doen."

Rode kaart en poetsen

Het doel van de amateurclub is om het woord kanker te verbannen van het voetbalveld en het samen sporten en de sportbeleving weer fijner te maken voor iedereen. Daarom bestraffen ze voortaan het schelden met de ziekte: "De rode kaart is er vooral om duidelijk te maken van 'stop en niet verder'. Bij andere verenigingen willen we ook gesprekken aangaan. Bij eigen clubleden binden we er ook consequenties aan, zoals het poetsen van de kantine." "Het handhaven van deze regel wordt nog een grote stap, dat beseffen we ons. Er is nog veel tijd en energie in te steken. Het vraagt ook om maatwerk. Er is een verschil tussen iemand die de scheids een 'kankerhond' noemt of iemand die na een mislukte actie in zichzelf vloekt met het woord", zegt voorzitter Ton.

Scheldwoordloze voetbalvelden

"Het gebruik van het betreffende scheldwoord wordt door heel veel mensen als pijnlijk ervaren en iedere welwillende voetballiefhebber wil dit weren van de voetbalvelden", laat voetbalbond de KNVB weten aan Hart van Nederland. En de bond denkt er zelf ook zo over. "Een scheidsrechter heeft daarom ook de mogelijkheid om een rode kaart te geven aan een speler als hij of zij het scheldwoord tijdens een wedstrijd gebruikt. Wij juichen het van harte toe dat dit ook gebeurt. Daarom zijn we blij met clubs die dit onderwerp serieus nemen en zich ervoor inzetten om het scheldwoord van de velden te weren."

De bond zegt dat er vanuit de KNVB op diverse manieren wordt gewerkt aan het creëren van bewustzijn rondom het onderwerp voetbal en gedrag: "Dit gebeurt door middel van opleidingen, trainingen en het bestraffen van gedrag dat niet door de beugel kan. Ook zijn veel verenigingen binnen de eigen clubomgeving actief met gedrag dat ze willen uitbannen." Het uiteindelijke doel? Een situatie waarin scheldwoorden van de voetbalvelden verbannen zijn.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.