Terug

Volg Hart van Nederland

Uitfans steeds minder vaak welkom in voetbalstadions: 'Een stap in de verkeerde richting'

Voetbal

5 mrt 2023, 23:00

Voetbalsupporters zijn steeds vaker niet welkom bij wedstrijden. De supporters van Go Ahead Eagles demonsteren zondagavpnd in Leeuwarden, waar ze niet welkom zijn bij de uitwedstrijd van hun club. In het hele land is het steeds vaker hetzelfde verhaal.

Ook de club Cambuur vindt geen uitsupporters toelaten 'een stap de verkeerde richting in', schrijven ze op hun website. Ze zijn het niet eens met het besluit van burgemeester Sybrand van Haersma Buma om de rest van het seizoen geen uitsupporters toe te laten. Volgens de club verpest een relatief kleine groep het voor de rest.

Met fakkels en spandoeken kwamen zondagavond honderden supporters van Go Ahead Eagles uit Deventer naar Leeuwarden.

De fans van Go Ahead Eagles laten hun onvrede blijken:

Uitfans steeds minder vaak welkom in voetbalstadions: 'Een stap in de verkeerde richting'
2:02
Uitfans steeds minder vaak welkom in voetbalstadions: 'Een stap in de verkeerde richting'

De club uit Deventer probeerde nog een kort geding aan te spannen om te kijken of hun aanhang toch nog aanwezig zou kunnen zijn bij de wedstrijd, maar dat was zinloos. "Wij hebben er alles aan gedaan om onze supporters toch welkom te laten heten in Leeuwarden, maar er is geen beginnen aan tegen de burgemeester van Leeuwarden. Dit heeft niets met voetbal te maken. Vijf wedstrijden mogen er al geen supporters in Leeuwarden komen van de uitteams. Terwijl de supporters van die clubs niets gedaan hebben", laat voorzitter Jan Willem van Dop weten.

Geen fans

Dit seizoen zijn er in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie al 20 wedstrijden geweest waar geen uitfans aanwezig bij konden zijn. "Het is nog nooit zo erg geweest en zoveel incidenten zijn er nou ook weer niet. De gewone supporter is de dupe geworden. Clubs die niets verkeerd hebben gedaan worden gestraft", meent Matthijs Keuning, voorzitter van Supporterscollectief Nederland uit.

Een rechtszaak of kort geding aanspannen om supporters toch af te laten reizen naar een club, is volgens Keuning zinloos. "Juridisch heeft een burgemeester vrij veel macht. Als die vindt dat de veiligheid in het geding is, dan zijn supporters al gauw niet meer welkom. De rechter kan hoogstens toetsen of de procedure goed is verlopen, maar de burgemeester wordt vaak in het gelijk gesteld."

Het is volgens Van Dop jammer dat het zo moet gaan. "Wij moesten een paar weken terug tegen FC Twente en de supporters van die club hebben bij ons in het stadion dertig stoeltjes kapot gemaakt. Daar zijn we echt boos over. Maar daar laten we toch niet andere clubs voor boeten. Dat is absurd. Dat doe je niet. "

Fans van beide clubs

Een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) laat in een reactie weten: "Het competitiebestuur betaald voetbal vindt dat in principe bij elke wedstrijd de aanhang van beide clubs aanwezig moeten kunnen zijn. Dat maakt de sfeer in de stadions en hoort bij het betaald voetbal."

Een woordvoerder bevestigt namens burgemeester Buma dat de maatregel is genomen door de ongeregeldheden rondom de Cambuur-wedstrijd tegen rivaal SC Heerenveen. "Dit vanwege – kort weergegeven – de bescherming van veiligheid en gezondheid van aanwezigen in het stadiongebied rond deze wedstrijd, evenals de noodzaak tot het voorkomen van grootschalige verstoringen van de openbare orde. Daarbij heb ik de complexe infrastructuur van het gebied rond het stadion van SC Cambuur, zoals daarover is geadviseerd door de politie, in aanmerking genomen."

Een geluk bij een ongeluk voor de supporters van Go Ahead: ze hoefden niet te zien hoe hun club pijnlijk ten onder ging. Cambuur versloeg de Deventenaren met 4-1.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.