Terug

Volg Hart van Nederland

Sybrand Buma houdt vast aan verbod uitsupporters bij SC Cambuur

Voetbal

6 mrt 2023, 11:14

Sybrand Buma blijft vasthouden aan zijn beslissing om dit seizoen geen uitsupporters meer toe te laten bij wedstrijden van SC Cambuur. Dat heeft de burgemeester van Leeuwarden zondagavond gezegd tegen Omrop Fryslân.

SC Cambuur speelde zondagavond tegen Go Ahead Eagles. Het was het eerste duel waarbij geen uitsupporters aanwezig mochten zijn. De fans van de club uit Deventer mochten wel in Leeuwarden demonstreren tegen die beslissing. "Dat is een grondrecht en moet je dus toestaan", zegt Buma daarover tegen Omrop Fryslân.

Politie en drone

De fans van Go Ahead Eagles waren dan wel niet in of bij het stadion, toch moest er ook bij de demonstratie veel politie in worden gezet. "Je weet van tevoren nooit wat er gebeurt. Laten we hopen dat deze inzet niet meer nodig is. Punt is dat de emoties wel hoog oplopen bij een wedstrijd. Supporters reageren op elkaar. Met name het vertrek is niet veilig te krijgen bij SC Cambuur."

Naast de politie-inzet vloog er ook een drone boven het terrein waar de Eagles-fans aan het demonstreren waren. "We weten dat het veel politie kost om die demonstratie te handhaven, maar het is nog altijd beter dan het toestaan van een vol uitvak", zegt Buma daarover. "De weg naar het stadion toe is niet veilig. Bij de wedstrijd tegen SC Heerenveen zijn daar ernstige ongeregeldheden geweest. Daar kunnen we niet handhaven, dus daar kunnen we fans niet langs laten rijden."

Stenen

Na afloop van het duel tegen SC Heerenveen gooiden fans van SC Cambuur stenen naar de supportersbussen van de rivaal. De beslissing van Buma heeft als gevolg dat ook supporters van FC Emmen, Feyenoord, FC Utrecht en RKC Waalwijk later dit seizoen niet naar Leeuwarden af mogen reizen voor het duel tegen SC Cambuur.

Bovenstaande reportage is zondagavond uitgezonden in Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.