Terug

Volg Hart van Nederland

Paul heeft twee kunstogen met het logo van Feyenoord: 'Ik ben een fan in hart, nieren en oog'

Voetbal

19 jan 2023, 21:44

Paul Spiljard verloor in 2016 zijn linkeroog vanwege kanker en heeft nu een kunstoog. Speciaal voor wedstrijden van Feyenoord pakt hij een van z’n twee ogen met het Feyenoord-logo erop. De één voor thuiswedstrijden, de ander voor uitduels. “Al heb ik één kunstoog, ik kijk met allebei mijn ogen uit naar de wedstrijd”, zegt Paul in gesprek met Hart van Nederland

Ruim zeven jaar geleden merkte Paul tijdens het kijken van een voetbalwedstrijd dat de kleur van het gras voor zijn linkeroog blauw was geworden. De huisarts alarmeerde de oogarts. "Die werd uit zijn bed gehaald en daar was hij niet blij mee, maar toen hij naar mijn oog keek zei hij: 'Dit heb ik nog nooit gezien'", zegt Paul. "Toen begon de molen van laseren en onderzoeken. Op een gegeven moment moet ik naar een professional in Leiden die zei dat mijn oog eruit moest."

Bijgeloof

Nadat zijn linkeroog eruit was gehaald en zijn oogkas genoeg rust had gekregen, ging hij langs bij het Haagse Kunstoog Laboratorium. "Toen zei ik tegen de behandelaar dat ik wel een verzoekje had en dat ik graag een kunstoog met het Feyenoordlogo erop zou willen. Hij zei: 'Dat ga ik voor je regelen.'"

Paul heeft nu dus twee kunstogen. Afhankelijk van of Feyenoord thuis of uit speelt, kiest hij het oog dat hij die dag indoet. "Ik vind het kunstoog voor de thuiswedstrijden het mooist. Dat is mijn geluksoog", vertelt hij.

Paul kreeg zijn kunstogen overhandigd in de Kuip, tijdens een duel met ADO Den Haag. "Die wedstrijd wonnen we. Mijn dochter zei toen: 'Deze moet je altijd indoen.' Dat seizoen werden we kampioen. Als ik mijn oog vergeet dan ga ik gewoon weer terug. Het is een stukje bijgeloof."

Op de foto met supporters

Paul noemt zichzelf tegenwoordig 'een Feyenoord-fan in hart, nieren én oog'. Hij krijgt van andere voetbalsupporters over het algemeen positieve reacties: "Zij vinden het waanzinnig. Er zijn ook supporters die op de foto willen. Voor hen is het uniek, maar voor mij is het dagelijkse kost. Ik kijk naar wat ik wel kan. Mijn oog is er misschien uit. Dus? Ik ben liever mijn oog kwijt dan mijn armen. Het is een kleine beperking."

Paul is tevreden met hoe het seizoen tot nu toe gaat voor zijn club. Feyenoord staat bovenaan en een overwinning op Ajax in de Klassieker kan een mooie stap richting een landstitel zijn. "Ik moet wel toegeven dat Feyenoord geen Ajax is. Wij moeten het hebben van hard werken en niet van mooi voetbal, maar zo kan je ook kampioen worden. Ik verwacht zondag een gelijkspel, maar ik hoop op winst", zegt de Feyenoord-fan tot slot.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.