Terug

Volg Hart van Nederland

Levensgevaarlijke chaos Feyenoord-Ajax: 'Wonder dat er geen slachtoffers vielen'

Voetbal

14 nov 2023, 19:06

De organisatie rond de voetbalwedstrijd in de halve finale van de KNVB-beker tussen Feyenoord en Ajax op 5 april dit jaar was gebrekkig en leidde tot potentieel levensgevaarlijke situaties, volgens het Auditteam Voetbal en Veiligheid. "Het is wonderbaarlijk dat er geen slachtoffers zijn gevallen", aldus het rapport.

Tijdens de wedstrijd werd Ajaxspeler Davy Klaassen vanuit het publiek getroffen door een aansteker. Dat leverde hem een bloedende hoofdwond op en leidde tot het tijdelijk staken van de wedstrijd. Ook leidden beelden van een persoon, die voor de wedstrijd op een podium een bekend antisemitisch anti-Ajaxlied zong, tot veel verontwaardiging.

Daarnaast werd er massaal vuurwerk en rookbommen afgestoken, zoveel dat het leek op een georganiseerde actie. In het rapport is te lezen dat de rookbommen genummerd waren. Die projectielen, in combinatie met grote vlaggen van mogelijk brandbaar materiaal, zorgden voor een levensgevaarlijke situatie op de tribune.

Adviezen

Zolang er in De Kuip vuurwerk wordt afgestoken, mogen er geen vlaggen meer groter dan 1,5 vierkante meter toegelaten worden, als het aan het Auditteam ligt. "Ook moet de club iets te doen aan de zogeheten 'pre match drinking sessions' rond dit type wedstrijden, waarbij alcoholgebruik en hardcore- of hardstyle-muziek gecombineerd wordt. Dat kan zorgen voor versterking van emoties onder supporters.

Verder krijgt Feyenoord het advies het publiek beter te fouilleren en de trappen in het stadion leeg te houden tijdens wedstrijden. Daarvoor is in ieder geval nodig dat in het hele stadion vaste zitplaatsen per kaart moet gaan gelden. "Wijs daarom een zitplaatsnummer toe aan alle verkochte kaarten op alle vakken waar dat nu nog niet het geval is", aldus het Auditteam.

Reactie Feyenoord

In een reactie zegt Feyenoord de conclusies uit het rapport 'zeer serieus' te nemen. "Veel zaken die er in benoemd worden hebben reeds onze aandacht en zijn in veel gevallen zelfs al werk in uitvoering", zegt de club.

"Voor andere aspecten geldt dat ze club en stadion kunnen helpen bij het maken van beleid en de juiste beslissingen op weg naar hetgeen we nastreven: een veilig en gastvrij stadion voor iedereen."

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.