Terug

Volg Hart van Nederland

Feyenoord nu populairste club van Nederland, Ajax in vrije val

Voetbal

16 mei 2023, 11:36

Ajax, de trots van Amsterdam, is zijn glans aan het verliezen, terwijl Feyenoord en PSV met hun populariteit pieken. Volgens het recentste Sportsector Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy is Feyenoord nu de populairste club van Nederland, met PSV die de in vrije val verkerende Amsterdammers ook voorbijstreeft.

Met 66.000 respondenten sinds 2010, geeft het onderzoek een ongekend inzicht in de verschuivingen in de voetbalwereld. Het nog niet lang geleden zo geprezen Ajax is nu van de troon gestoten, niet door één, maar twee rivaliserende clubs. "De langdurige heisa bij Ajax doet het imago geen goed", merkt merkadviseur Hendrik Beerda op. "Qua sympathie bungelt Ajax onderaan de lijstjes, mede door de mensen die er werken en de sfeer tijdens de wedstrijden."

Ajax kwam onder meer zwaar onder vuur te liggen door het grensoverschrijdend gedrag van Marc Overmars. Bekijk wat hij ook alweer allemaal had gedaan:

Marc Overmars per direct weg bij Ajax na grensoverschrijdende berichten aan vrouwen
1:42
Marc Overmars per direct weg bij Ajax na grensoverschrijdende berichten aan vrouwen

Maar niet alles is verloren voor Ajax. Er schuilt een sprankje hoop in het vrouwenteam van de club. "Het vrouwenelftal bezit de bijzondere mix van topkwaliteit én sympathie", zegt Beerda. Met hun recente landskampioenschap zouden de Ajax Vrouwen wel eens de redding kunnen zijn voor het wankelende imago van de club.

Populairste sportclubs in 2023

  1. Feyenoord (+1)

  2. PSV (+1)

  3. Ajax (-2)

  4. FC Utrecht (+2)

  5. Sparta Rotterdam (+4)

  6. AZ (-2)

  7. FC Twente (=)

  8. Willem II (+3)

  9. Vitesse (-4)

  10. FC Groningen (=)

Willem II

Opvallend in de strijd om de populariteitskroon is ook de stijging van Willem II. Sinds 2010 heeft de club de sterkste groei in populariteit doorgemaakt en neemt nu de achtste plaats in. Vergeleken met afgelopen jaar doet ook Sparta het goed: de Rotterdamse club steeg vier plekken en staat nu op de vijfde plaats.

Bij het onderzoek wordt populariteit gemeten aan de hand van naamsbekendheid, waardering en binding. De uitslagen laten verder duidelijk zien dat voetbal veruit de meest geliefde sport in Nederland blijft. Hockeyclub Bloemendaal is de eerste niet-voetbalclub op de 29e plaats.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.