Terug

Volg Hart van Nederland

De Graafschap-trainer Poldervaart heeft Guillain-Barré Syndroom, wat is dat?

De Graafschap-trainer Poldervaart heeft Guillain-Barré Syndroom, wat is dat?

Voetbal

11 feb 2023, 09:23

Fans dachten dat De Graafschap-trainer Adrie Poldervaart overspannen thuis zat vanwege de slechte resultaten van de club, maar hij blijkt met het Guillain-Barré Syndroom (GBS) te kampen. Wat is dat precies? "Ik heb heel veel pijn, ik slaap niet." Poldervaart was afgelopen week niet bij de bekerwedstrijd tussen zijn club en De Treffers. Nu blijkt dat hij is opgenomen in het ziekenhuis. Het nieuws wordt bekendgemaakt in de uitzending Voetbal op Vrijdag van ESPN, waar Hans Kraay junior een brief van de trainer voorleest. "Ik voel me ellendig en machteloos, maar wil graag dat jij de mensen vertelt wat ik mankeer", schrijft Poldervaart aan het programma.

Afweermechanisme valt zenuwen aan

"Ik heb dus de ziekte van Guillain-Barré, de zeldzame variant", begint hij. GBS is volgens Spierziekten Nederland een aandoening van de zenuwen buiten het centrale zenuwstelsel, de motorische zenuwen, die vanuit het ruggenmerg naar de spieren lopen en de gevoelszenuwen die van de huid, gewrichten en spieren naar het ruggenmerg gaan. Het syndroom kan plotseling beginnen. Volgens de belangenvereniging krijgen jaarlijks maar twee- tot driehonderd mensen het syndroom.

Zij hebben bijvoorbeeld last van gevoelloosheid, pijn in de rug en benen en verlammingsverschijnselen. Dat komt door een onbedoelde reactie van het eigen immuunsysteem. 70% van de GBS-patiënten heeft in de tijd voordat de ziekte optreedt een infectie doorgemaakt. "Het eigen afweermechanisme valt dan niet alleen de ziekmakende bacteriën of virussen aan, maar ook de zenuwen", zegt Spiergroep Nederland. Poldervaart heeft veel klachten. "Ik heb heel veel pijn, ik slaap niet. Ik loop niet slecht, maar heel erg slecht, met een stok."

Club 'denkt aan Adrie'

Volgens Spierziekte Nederland herstellen de meeste patiënten, maar soms duurt dat maanden tot jaren. Daar hoopt Poldervaart natuurlijk ook op, zegt hij tegen ESPN. "Vandaag heb ik weer een MRI voor mijn hersenen en ik hoop daar het beste van." Hij besluit zijn boodschap met: "En gvd, ik heb maar 27 punten."

Zijn club steekt hem via Twitter een hart onder de riem. "We denken aan je, Adrie", schrijven ze met een blauw hartje. "#SamenDRAN"

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.