Terug

Volg Hart van Nederland

Van Dijk snelt in Australië naar derde wereldtitel tijdrijden

Van Dijk snelt in Australië naar derde wereldtitel tijdrijden

Sport

18 sep 2022, 09:36

Ellen van Dijk (35) is in het Australische Wollongong voor de derde keer wereldkampioen tijdrijden geworden. De wielrenster uit Woerden was over 34 kilometer in een tijd van 44 minuten en 28 seconden duidelijk de snelste.

Het zilver was voor de Australische Grace Brown, die 12 seconden toegaf. De Zwitserse Marlen Reusser, de Europees kampioene, werd op 41 seconden derde.

Annemiek van Vleuten viel tegen met de zevende tijd. Shirin van Anrooij eindigde als dertiende en slaagde er ook niet in de wereldtitel bij de beloften te veroveren. De Italiaanse Vittoria Guazzini was de snelste bij de rensters onder 23 jaar. Van Anrooij, die in juli Guazzini bij de EK nog had geklopt, moest ditmaal genoegen nemen met zilver.

Van Dijk was eerder de beste van de wereld in 2013 (Florence) en vorig jaar in Brugge. In mei van dit jaar veroverde de renster van Trek-Segafredo ook het prestigieuze werelduurrecord.

Uitputtingsslag

Vooraf werd gedacht dat het parcours in Wollongong met twee klimmetjes net te zwaar zou zijn voor de 35-jarige Woerdense. Maar het feit dat ze eerder naar Australië was afgereisd dan veel van haar concurrentes die een week geleden nog finishten in de Vuelta voor vrouwen betaalde zich wellicht uit.

Van Vleuten, de winnares van de Vuelta, was bij het eerste meetpunt al 26 seconden langzamer dan de voor haar gestarte Brown, die lang mocht hopen op haar eerste wereldtitel. Beiden waren vroeg gestart en wisten ook dat favorieten als Reusser en Van Dijk nog in actie moesten komen. De titelverdedigster was na 7 kilometer al sneller dan Brown en breidde haar voorsprong bij het tweede tussenpunt al uit naar 22 seconden.

Brown bleek een sterk slot te hebben gehad, maar het was niet genoeg om Van Dijk van haar derde wereldtitel af te houden.

Van Dijk gaat woensdag in de gemengde ploegentijdrit voor een nieuw succes. Zaterdag volgt voor haar ook nog de wegwedstrijd, waarin ze normaal gesproken in een dienende rol zal rijden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.